Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka, poleca zdrowe i pyszne drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.
Składniki na budyń
- szklanka mleka
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki syropu klonowego
- truskawki
Składniki na kruszonkę
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 5 łyżek syropu klonowego
Dodatkowo
- truskawki lub inne dostępne owoce
- liście mięty
Wykonanie
Budyń. Kaszę jaglaną przelać gorącą, prawie wrzącą wodą, aby pozbawić ją goryczki. Zagotować mleko z kaszą, dodać syrop klonowy, gotować do czasu, aż płyn się wchłonie, a kasza rozpadnie. Ostudzić, dodać truskawki i zmiksować na gładką masę.
Kruszonka. Płatki przesypać do miski i rozgnieść drewnianą pałką, dodać syrop klonowy i dobrze wymieszać.
Składniki układać warstwowo: budyń - kruszonka kukurydziana - truskawki. Wierzch ozdobić świeżą miętą.
Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?
Źródło: Dzień Dobry TVN