https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jaglany budyń truskawkowy z kruszonką kukurydzianą [PRZEPIS]

Agnieszka Sznajder
Przepis na jaglany budyń truskawkowy z kruszonką kukurydzianą.

Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka, poleca zdrowe i pyszne drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.

Składniki na budyń

  • szklanka mleka
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • truskawki

Składniki na kruszonkę

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 5 łyżek syropu klonowego

Dodatkowo

  • truskawki lub inne dostępne owoce
  • liście mięty

Wykonanie
Budyń. Kaszę jaglaną przelać gorącą, prawie wrzącą wodą, aby pozbawić ją goryczki. Zagotować mleko z kaszą, dodać syrop klonowy, gotować do czasu, aż płyn się wchłonie, a kasza rozpadnie. Ostudzić, dodać truskawki i zmiksować na gładką masę.
Kruszonka. Płatki przesypać do miski i rozgnieść drewnianą pałką, dodać syrop klonowy i dobrze wymieszać.
Składniki układać warstwowo: budyń - kruszonka kukurydziana - truskawki. Wierzch ozdobić świeżą miętą.

Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska