7 z 12
Poprzednie
Następne
Jakie zioła i chwasty zbierać w sierpniu? Szukaj skrzypu polnego, piołunu i wrotyczu. Jak je wykorzystać?
Piołun
Napar z piołunu to mikstura przygotowywana głównie ze świeżych lub suszonych liści bylicy piołun, często nazywanej panieńskim zielem. Napar wspomaga leczenie dolegliwości trawiennych, chorób układu pokarmowego, a także zaburzeń miesiączkowania. Mikstura wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne. Picie jej w małych ilościach działa korzystnie na organizm, ale przedawkowanie piołunu może być groźne dla życia – podaje Strona Zdrowia.
Ze względu na obecność tujonu maksymalne dawki do spożycia wynoszą:
1-1,5 g ziela piołunu na 100-150 ml wrzątku – 2 razy dziennie,
5-10 ml nalewki z piołunu 2-3 razy dziennie.