
Pomidory oprócz wyjątkowego smaku to także dostarczają nam zdrowych i potrzebnych składników odżywczych. Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jak się okazuje, pomidory nie są dla wszystkich. Zobaczcie, kto nie powinien jeść pomidorów i dlaczego.
Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>

Problemy żołądkowe.
Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, które powodują nadmierne zakwaszenie żołądka. Spożycie zbyt dużej ilości pomidorów może spowodować refluks żołądkowy z powodu produkcji nadmiaru kwasu żołądkowego.

Mogą powodować zgagę. Jeśli mamy problemy z tego typu dolegliwościami to lepiej z nich zrezygnować.

Nadwrażliwość przewodu pokarmowego. Aby pomidory były łatwiejsze w trawieniu, można obrać je ze skóry, najłatwiej po sparzeniu.