Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kabanos z Wadowic lepszy od kremówki

Grzegorz Spisak
Przez sześć godzin plac Solidarności w Wadowicach odwiedziło kilka tysięcy osób
Przez sześć godzin plac Solidarności w Wadowicach odwiedziło kilka tysięcy osób Grzegorz Spisak
Kabanos chłopski z Wadowic obok chrzanówki z Zygodowic, kremówek z cukierni Hardek, a także flaki z Barwałdu Dolnego i chleb z Inwałdu mają szanse stać się sztandarowymi produktami regionalnymi Małopolski w 2011 roku.

Zobacz także: Wadowice: Barka popłynęła, ale z kasą

Podczas półfinałów VII Małopolskiego Festiwalu Smaku w Wadowicach jurorzy i mieszkańcy degustowali przysmaki przygotowane przez 16 wystawców z powiatów wado-wickiego i suskiego.

Smakołyki przyciągnęły na plac Solidarności kilka tysięcy osób. Prawie 4,5 tysiąca smakoszy głosowało na kuponach w konkursie publiczności.

W jury konkursu zasiadali: mistrz kucharski Zbigniew Kurleto oraz aktorzy Marta Bizoń, Grzegorz Komendarek, Sebastian Wątroba i rozchwytywana gwiazda serialu "Świat według Kiepskich" Dariusz Gnatowski.

Zakłady Mięsne z Wadowic ze swoim kabanosem chłopskim były bezkonkurencyjne według jurorów i zdobyły Grand Prix. Oprócz nich do Krakowa na finały pojadą panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Zygodowic, które za zupę chrzanówkę otrzymały II miesjce, i cukiernia HMH Hardek-Mąka-Hardek z wadowicką kremówką (miejsce III), a także Bar pod Jemiołą z Barwałdu Dolnego z flakami (dostał "Wadowicką chochlę" za najlepsze flaki). Ponadto tytuł o powalczy Spółdzielnia Wizan z Andrychowa z chlebem inwałdzkim (nagroda publiczności).

Wojciech Kozak, wicemarszałek województwa, nie ma wątpliwości, że Wadowice nie mogą być kulinarną białą plamą na mapie Małopolski. Wado-wicka kremówka ma spore szanse aby dostać certyfikat z Brukseli.

- Uważam, że właściwe dla wadowickiej kremówki będzie przejście szlaku od produktu wadowickiego i tradycyjnego z udokumentowaną historią do produktu regionalnego. Wtedy będziemy starać się o certyfikat w Brukseli - mówi Wojciech Kozak.

Małopolski Festiwal Smaku organizowany przez Urząd Marszałkowski to największy konkurs potraw regionalnych w kraju. W Międzynarodowym Rejestrze Produktów Regionalnych z Małopolski są już m.in. chleb prądnicki, kiełbasa lisiecka i góralski oscypek. W sumie prawie 50 potraw w kilku kategoriach. Z naszego terenu na certyfikat Brukseli duże szanse ma karp po zatorsku.

Tegoroczne półfinały odbyły się już w Oświęcimiu, Tarnowie i Krakowie. Przed nami konkursy w Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie. Finał VII Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się 27 i 28 sierpnia Krakowie na pl. Wolnica. Wyłonione na nim zostaną najlepsze produkty regionalne.

Sprawdź aktualny rozkład jazdy PKP Kraków

Chcesz iść za darmo do Parku Wodnego w Krakowie? **Rozdajemy bilety**

Urządź się w Krakowie!**Zobacz, jak to zrobić!**

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail**Zapisz się do newslettera!**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska