Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kanapki we włoskim stylu

Justyna Czekaj-Grochowska
Kanapki we włoskim stylu.

Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka restauracji Portobello w Krakowie, autorka książki „Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej”, proponuje do szkoły i pracy dania kuchni włoskiej. Panino to powszechnie znana włoska przekąska, idealna na lancz, albo kiedy tylko mamy na nią ochotę. Włosi robią prawdziwy spektakl, kiedy zaczynają komponować różne smaki. Godzinami tworzą nowe kompozycje - mówi pani Justyna.

Składniki

  • świeżo pieczona ciabatta
  • salsiccia
  • ostra papryczka peperoncino marynowana w oliwie
  • bazylia
  • ser owczy długo dojrzewający z Sardynii
  • oliwa

Wykonanie
Przed rozpoczęciem, trzeba pamiętać o polaniu pieczywa oliwą i lekkim podpieczeniu go w piecu w temperaturze 200 st. To sprawi, że stanie się wilgotne i chrupiące zarazem. Układać na nim produkty według własnej fantazji.

Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska