Spis treści
Bruschetta to włoska przekąska, której historia sięga aż XV wieku! Prawdopodobnie wymyślili ją włoscy rolnicy pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii. W czasie przerw w pracy posilali się opieczonymi nad ogniskiem kawałkami chleba, skropionymi oliwą i posypanymi solą.
Swoją nazwę bruschetta zawdzięcza sposobowi przyrządzenia: bruscare w dialekcie rzymskim oznacza właśnie pieczony nad ogniem.
Bruschetta jest świetnym pomysłem na przekąskę.
Oryginalna włoska bruschetta

Składniki
- kilka kromek chleba
- ząbek czosnku
- oliwa
- garść pomidorków koktajlowych
- garść bazylii
- sól
Wykonanie
Pokrojony chleb lekko skropiony oliwą zgrillować, aż będzie chrupiący i złocisty. Upieczone kawałki natrzeć czosnkiem, ale bardzo delikatnie. Pomidorki pokroić bardzo cienko i odsączyć z soku, który z nich wypłynie (jeśli go zostawimy, chlebek się rozmoczy i będzie miękki). Do pomidorków dodać porwaną na kawałki bazylię, oliwę i sól. Na upieczone grzanki, potarte czosnkiem, ułożyć porcje pomidorów z bazylią.
Przepis: Mateo Brunetti, uczestnik kulinarnego show Masterchef
Bruschetta z pomidorową salsą

Składniki
- bagietka
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- łyżka parmezanu
- świeża bazylia
- sól morska , pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek dobrej jakości
Wykonanie
2 ząbki czosnku drobno posiekać, wymieszać ze sparzonymi, obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz startym parmezanem.
Bagietkę pokroić, posmarować oliwą, opiec na grillu, a następnie posmarować ostatnim ząbkiem czosnku.
Nałożyć pomidorową salsę, doprawić solą oraz pieprzem i świeżą bazylią.
Zajadamy! Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Bruschetta z gorgonzolą i gruszką

Składniki
- 3 kromki chleba
- 100 g gorgonzoli
- 1 gruszka
- poszatkowana natka pietruszki
- sól
- oliwa extra vergine
- 1 łodyga selera naciowego
- czosnek
Wykonanie:
Pokroić drobno łodygę selera. Po podsmażeniu chleba natrzeć go ząbkiem świeżego czosnku, skropić oliwą i posmarować gorgonzolą. Podsmażyć pokrojoną gruszkę na patelni przez 30 sekund i udekorować nią bruschettę, dodając natkę pietruszki i selera. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis: Marco Ghia
Bruschetta z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Składniki:
- kilka kromek chleba
- 100 g gorgonzoli
- czosnek
- 100 g orzechów włoskich
- świeży czosnek
- oliwa
- sól
- rozmaryn
- miód gryczany
Wykonanie
Podsmażony chleb natrzeć ząbkiem czosnku, skropić oliwą i posmarować gorgonzolą.
Udekorować orzechami włoskimi i łyżeczką miodu. Doprawić solą i rozmarynem.
Przepis: Marco Ghia
Bruschetta z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią

Składniki
- 3 kromki chleba
- 200 g ricotty
- 30 g bazylii
- 5 rzodkiewek
- 8 truskawek
- miód
Wykonanie
Podsmażyć chleb. Ricottę, bazylię i rzodkiewki zmiksować na krem. Całość udekorować truskawkami i miodem.
Przepis: Marco Ghia
Zobacz też:
