Kapsalon, czyli holenderski kebab z pieczarkami [PRZEPIS]

mad
Holenderski kebab.
Holenderski kebab. Joanna Tokarz
Kapsalon, czyli holenderski kebab-gyros.

Przepisem na holenderski kebab podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na 5 dużych porcji  

  • 8 bardzo dużych ziemniaków 
  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • 30 dag pieczarek 
  • 2 cebule 
  • 30 dag sera żółtego 
  • 1/3 główki sałaty lodowej 
  • 1 ogórek świeży 
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1/3 łyżeczki kurkumy 
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej  

Składniki na sos I

  • 1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek) 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pieprz i sól do smaku

 
Składniki na sos II

  • 3 łyżki majonezu 
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego 
  • 20 ml przegotowanej zimnej wody  

Dodatkowo

  • olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka 
  • 5 aluminiowych foremek (1 foremka to 1 porcja)

 
 
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie posolić i włożyć na dno foremek.  
Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso ułożyć na frytkach. Cebulę usmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie posolić. Opiec na rumiano i ułożyć na warstwie mięsa. Posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego do 180sopni piekarnika na 10 minut.  
Przygotować sosy: Pierwszy: połączyć jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku. Drugi sos: połączyć majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą.
Każdy kebab polać odrobiną sosu. Wierzch fast fooda posypać sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polać resztą sosów. Podawać od razu - na ciepło.

Zobacz też:Joanna Tokarz: Kulinarne show są nie dla mnie. Wolę zacisze swojej kuchni

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jola

robię często moja rodzina bardzo lubi, ale pod warunkiem że kurczak jest dobrej jakości jak np sielski z chowu bez antybiotyków

Dodaj ogłoszenie