Szukacie pomysłu na wykorzystanie szparagów? Spróbujcie pysznej tarty! Przepisem podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga kulinarnego „Kuchenne wariacje”.
Składniki na ciasto
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- jajko
- łyżka śmietany
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 8 zielonych szparagów
- cebula
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 jajka
- łyżka masła
- sól, pieprz
- 150 g śmietanki
- 50 g jogurtu naturalnego
- 100 g sera żółtego
- opakowanie mozzarelli
Wykonanie
Ciasto. Do robota wrzucić przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Farsz do tarty. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli, dodać boczek pokrojony w kostkę i smażyć aż zrobi się rumiany. Do miski wbić jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie wymieszać. Masę doprawić solą, pieprzem. Następnie dodać starty na tarce ser żółty i wymieszać. Szparagi obciąć na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparagów pokroić na drobne kawałki i wrzucić do masy. Należy pamiętać, aby części zdrewniałe szparagów odciąć i wyrzucić.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na wielkość formy. Formę wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem. Nadmiar ciasta odkroić. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 st. i podpiec 10 min. Na podpieczonym cieście rozłożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki, na nią część boczku. Tartę zalać masą, na wierzchu ułożyć szparagi i pomiędzy nie resztę boczku. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.
Zobacz koniecznie!
