Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania ze szparagami. Tarta ze szparagami, boczkiem i mozzarellą [PRZEPIS]

mad
Tarta ze szparagami, boczkiem i mozzarellą.
Tarta ze szparagami, boczkiem i mozzarellą. Fot. Stanisław Romek
Pomysł na niebanalny obiad lub przekąskę: tarta ze szparagami, boczkiem i mozzarellą. Zobaczcie przepis!

Szukacie pomysłu na wykorzystanie szparagów? Spróbujcie pysznej tarty! Przepisem podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga kulinarnego „Kuchenne wariacje”.

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 8 zielonych szparagów
  • cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 150 g śmietanki
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 100 g sera żółtego
  • opakowanie mozzarelli

Wykonanie
Ciasto. Do robota wrzucić przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Farsz do tarty. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli, dodać boczek pokrojony w kostkę i smażyć aż zrobi się rumiany. Do miski wbić jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie wymieszać. Masę doprawić solą, pieprzem. Następnie dodać starty na tarce ser żółty i wymieszać. Szparagi obciąć na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparagów pokroić na drobne kawałki i wrzucić do masy. Należy pamiętać, aby części zdrewniałe szparagów odciąć i wyrzucić.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na wielkość formy. Formę wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem. Nadmiar ciasta odkroić. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 st. i podpiec 10 min. Na podpieczonym cieście rozłożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki, na nią część boczku. Tartę zalać masą, na wierzchu ułożyć szparagi i pomiędzy nie resztę boczku. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska