Naleśniki z gotowanych ziemniaków są bardzo miękkie i w smaku przypominają nieco placki ziemniaczane. Farsz na słono z sera pasuje do nich doskonale! Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Naleśniki z gotowanych ziemniaków z serem na słono [PRZEPIS]
Składniki na ziemniaczane naleśniki
- 60 dag ziemniaków (ugotowane ziemniaki w skórkach)
- 125 ml śmietany
- 6 jajek
- 6 czubatych łyżek mąki
- sól, mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na farsz twarogowy
- 250 g miękkiego serka śmietankowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki siekanej cebulki
- suszony czosnek
- suszone zioła (w/g upodobania)
- sól, pieprz, suszone pomidory
Wykonanie:
Farsz do naleśników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Naleśniki. Gotowane ziemniaki obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, śmietanę, sól i jajka, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać mąkę do momentu aż ciasto naleśnikowe stanie się gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju.
Usmażone naleśniki posmarować serkiem i zwinąć w rulon.

Wideo