https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na bezmięsny obiad. Naleśniki z gotowanych ziemniaków z serem na słono [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Naleśniki z gotowanych ziemniaków z serem na słono to pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Zobaczcie przepis.
Naleśniki z gotowanych ziemniaków z serem na słono to pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Zobaczcie przepis. Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Niebanalne naleśniki z gotowanych ziemniaków z serem na słono to pomysł na dobry, bezmięsny obiad. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich.

Naleśniki z gotowanych ziemniaków są bardzo miękkie i w smaku przypominają nieco placki ziemniaczane. Farsz na słono z sera pasuje do nich doskonale! Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Naleśniki z gotowanych ziemniaków z serem na słono [PRZEPIS]

Składniki na ziemniaczane naleśniki

  • 60 dag ziemniaków (ugotowane ziemniaki w skórkach)
  • 125 ml śmietany
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • sól, mielony pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki na farsz twarogowy

  • 250 g miękkiego serka śmietankowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki siekanej cebulki
  • suszony czosnek
  • suszone zioła (w/g upodobania)
  • sól, pieprz, suszone pomidory

Wykonanie:
Farsz do naleśników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Naleśniki. Gotowane ziemniaki obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, śmietanę, sól i jajka, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać mąkę do momentu aż ciasto naleśnikowe stanie się gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju.
Usmażone naleśniki posmarować serkiem i zwinąć w rulon.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska