Panie ze Stowarzyszenia KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) zdrowe, tradycyjne potrawy przyrządzają z darów natury, jakie przynosi lato w ogrodach i sadach. Śliwy, grusze, morele, brzoskwinie, pomidory, kapusta, cukinie, kabaczki, papryka we wszystkich kolorach dają możliwość przygotowania potraw zarówno smacznych jak i cieszących oko. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw według sprawdzonych przepisów.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- szklanka mąki pszennej
- szklanka maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
- 20 kostek cukru
- szklanka śmietany
- cukier waniliowy (16 g)
- 3 łyżeczki cukru kryształu
- cynamon do posypania
Wykonanie
Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza. Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN