
Ciasto z wiśniami
Szybkie ciasto z wiśniami do mrożonej kawy? Brzmi pysznie! Bazą są oczywiście oczyszczone wiśnie oraz ciasto. 5 jaj ucieramy z połową szklanki cukru, dodajemy pełną szklankę mąki, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia i 100 ml oleju. Dla efektu można dodać wybrany ekstrakt, np. waniliowy. Ciasto przelewamy do blachy, układamy na wierzchu owoce i pieczemy niecałą godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Dżem z wiśni
Nie ma to jak domowy dżem lub marmolada. Polacy coraz chętniej stawiają na domowe przetwory, które wyciągane na zimę z piwnicy przypominają smaki lata. 500 g wydrylowanych wiśni zasypujemy szklanką cukru, skrapiamy cytryną i zostawiamy, aby puściły sok. Następnie gotujemy mieszankę, dorzucając przy okazji ok. 20-30 g cukru żelującego. Dżem przekładamy do słoiczków, przewracamy wieczkiem w dół i poddajemy pasteryzacji. Po niecałej godzinie można odwrócić naczynia.