Ponad milion złotych kosztowało wybudowanie i wyposażenie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w Korzennej, który dzisiaj (24 sierpnia) rozpocznie swoją działalność. Specjalnie przeszkolone osoby będą za niewielką opłatą, pokrywającą koszty produkcji, realizować zamówienia mieszkańców. Z maszyn będą mogli również korzystać sami mieszkańcy, pod warunkiem posiadania wymaganego przeszkolenia oraz badań epidemiologicznych wykonywanych przez sanepid.
Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Korzennej to pierwsze tego typu miejsce na Sądecczyźnie. Wyposażony jest m.in. w linię do tłoczenia soków, która może przetworzyć nawet 500 kilogramów jabłek na godzinę.
- Owoce są myte, segregowane, a potem przerzucane do serca maszyny. Sok przepływa przez sito, nic niepożądanego do niego nie trafi. Jest pasteryzowany i pakowany. A na koniec pyszny i odżywczy - podkreśla Leszek Skowron, wójt gminy Korzenna.
Urządzenie kosztowało 256 tys. zł i ma bardzo szerokie zastosowanie. Za jego pomocą można przetworzyć nie tylko różnego rodzaju owoce ale również warzywa.
W inkubatorze będzie można również korzystać z wędzarni (kosztowała ok. 45 tys. zł), która może jednorazowo przyjąć 50 kg mięsnego wsadu. Jest też inny sprzęt, który pozwala na wyrób własnej domowej szynki, kiełbasy, czy boczku.
Oprócz tego do dyspozycji mieszkańców jest szatkownica do kapusty oraz dwie niewielkie suszarnie, gdzie będzie można suszyć grzyby i owoce.
- Te firmy z Małopolski zna cały kraj. Ich właściciele często startowali od "zera"
- Zobacz dramatyczne nagrania wypadków z sądeckich dróg
- Nowy Sącz. Dwie manifestacje w centrum miasta [ZDJĘCIA]
- Gdzie na rower? Top 10 atrakcyjnych tras na Sądecczyźnie
- Top 10 barów w Nowym Sączu. Tu zjesz najtaniej obiad
- TOP 10 domów weselnych na Sądecczyźnie według internautów
FLESZ - Polska żywność nie jest eko. A wszystko przez węgiel
