https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Knajpka z Kazimierza walczy o przetrwanie. Musi uzbierać 250 tys. zł

Piotr Rąpalski
Hummus Amamamusi
Kasia i Bart to twórcy hummusiji Hummus Amamamusi - małego baru z hummusem, pierwszego takiego miejsca w Krakowie, działającego nieprzerwanie od 2012 roku. Jak całą branżę gastronomiczną mocno dotknęła ich biznes pandemia. Skorzystali z pomocy oferowanej przez państwo, by utrzymać pracowników, lokal. Teraz jednak muszą zwrócić 250 tysięcy złotych, czyli część wykorzystanej subwencji rządowej.

W pandemii sami pomagali. Zaangażowali się w przygotowanie ciepłych, darmowych posiłków dla lekarzy ze Szpitala Żeromskiego, wcześniej gotowaliśmy dla bezdomnych w Zupie na Plantach i dla podopiecznych MONARu.

Skorzystali z pomocy finansowej, to im pomogło się utrzymać, ale też stało się ich przekleństwem. Dlaczego? Bo korzystając z subwencji, ratując biznes przekroczyli jednak prognozowany przychód o 4%! To jest 18 tysięcy zł.

Zorganizowali zrzutkę. Cele zrzutki: sfinansowanie zwrotu subwencji 225 000 zł, dodatkowe koszty oprocentowania, w sumie prawie 250 tysięcy złotych.

LINK DO ZRZUTKI I CAŁA HISTORIA

Coraz chętniej kupujemy na marketplace’ach? Bez względu na wiek

od 16 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska