Pajacyk to program, w ramach którego od 1998 roku PAH pomaga głodnym dzieciom w Polsce i na świecie. Finansuje posiłki w szkołach w Polsce oraz zapewnia dostęp do żywności tam, gdzie jej nie ma - w regionach świata, gdzie panuje ubóstwo lub toczą się wojny i trwałe konflikty zbrojne.
W roku szkolnym 2014/2015 w polskich szkołach i świetlicach dzięki wsparciu darczyńców i sponsorów, PAH dostarczy ciepłe posiłki dla 1 524 dzieci w 87 placówkach (osiem znajduje się w województwie małopolskim).
To, ile dzieci zostanie objętych programem dożywiania, jest ściśle zależne od ilości pieniędzy, które uda się nam zebrać.
Dlatego PAH systematycznie przypomina i prosi wsparcie. Średni koszt jednego ciepłego posiłku w Polsce to 4zł.
W ramach NajedzeniFest! zapraszamy na:
- Nasze stoisko we foyer Forum Przestrzenie w godz. 11.00 – 18.00 (szefowa PAH, Janka Ochojska będzie z nami w godzinach 12.00-13.00)
- Warsztaty kuchni gagauskiej prowadzone przez Raisę Kirillovskaia godz. 16:00-17.00.
- 10 szczęśliwych uczestników już mamy. Zapraszamy do oglądania i rozmów z prowadzącą.
- Dodatkowo w balonu na Bulwarach Wiślanych (godz. 10:30-12:30) będzie można spotkać
- naszych przyjaciół z Free Hugs Kraków, otrzymać całkowicie darmowy uścisk od Pajacyka i nacisnąć jego brzuszek! ;-)
6-go grudnia zorganizowaliśmy 13. edycję akcji Świąteczny Stół Pajacyka. 478 lokali gastronomicznych zadeklarowało przekazanie 10% obrotu na rzecz programu Pajacyk. Swój duży udział miał Kraków (57 restauracji). Na nasze konto trafiło już ponad 50 tysięcy zł na dożywianie.
Program Pajacyk można wspierać przez:
- Wpłatę darowizny online lub na konto BZ WBK 69 1090 1043 0000 0000 0503 4588
- Zakup gadżetów z Pajacykiem w Sklepie Przyjaciół PAH
- Przekazanie punktów Payback na program Pajacyk
- codzienne klikanie w brzuszek Pajacyka na stronie www.pajacyk.pl
Raisa Kirillovskaia pochodzi z Mołdawii, ma męża i dwójkę dzieci, z wykształcenia jest prawnikiem. Po przyjeździe do Polski szukała miejsca, gdzie mogła by się realizować i rozwijać. I znalazła je… w kuchni. Od kilku miesięcy w restauracji Wiśniowy Sad w Krakowie prowadzi warsztaty kuchni gagauskiej.
Gagauzja to obszar położony w południowej części Mołdawii. W kuchni gagauzskiej dominują wyraziste, pełne przypraw smaki i aromaty. Wykorzystywane są naturalne produkty, które można kupić w Polsce, ale smak potraw jest zupełnie inny.
Pani Raisa zaprezentuje je podczas warsztatów w trakcie NajedzonychFest!