17 z 26
Knedle ze śliwkami...
fot. Bistro Mama

Knedle ze śliwkami

Szacunkowy koszt przygotowania: 15 zł

Składniki:

700 g ziemniaków
350 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
15-20 śliwek
3-4 łyżki tartej bułki
4-5 łyżek masła
cukier brązowy
cynamon

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia.
W czasie, kiedy ziemniaki stygną, myjemy śliwki. Następnie rozkrawamy i usuwamy pestki.
Na stolnicę przesypujemy mąkę, robimy dołek i przekładamy do niego ziemniaki. Wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto.
Ciasto kroimy na 3 lub 4 równe części. Z każdej formujemy grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek.
Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną całą śliwkę (jeżeli są małe) lub połówkę (jeżeli śliwki są duże). Zawijamy w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.
Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem trzcinowym i cynamonem.

18 z 26
Ryż zapiekany z jabłkami...
fot. Bistro Mama

Ryż zapiekany z jabłkami

Szacunkowy koszt przygotowania: 13 zł

Składniki:

2 torebki ryżu
3 jabłka
ok. 1,5 szklanki mleka
ok. 1.5 szklanki wody
2 łyżki masła
cynamon
3-4 łyżki cukru
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego lub miseczek.

Ryż gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem łyżeczki masła.
Obieramy jabłka ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.
Podsmażamy lekko na maśle razem z cukrem i cynamonem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno nakładamy pierwszą warstwę ryżu, przykrywamy ją warstwą jabłek i tak jeszcze dwa razy. Ostatnią warstwą powinien być ryż.

Przed zapieczeniem możemy zetrzeć na niego trochę masełka. Przykrywamy naczynie lub miseczki folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 170 st.) i zapiekamy do lekkiego zrumienienia (ok.30 minut).

Podajemy z sosem z jogurtu naturalnego, śmietany, cynamonu i miodu.

19 z 26
Racuchy drożdżowe z jabłkami...
fot. Bistro Mama

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Szacunkowy koszt przygotowania: 13 zł

Racuchy:

Najpierw należy przygotować rozczyn z:

1 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczki mąki
20-30 g rozdrobnionych świeżych drożdży

Mieszamy składniki w miseczce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.

Kiedy rozczyn urośnie dodajemy:

300 g mąki
3 łyżki cukru
2 jajka
2-3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i jajka. Mieszamy drewnianą łyżką i powoli dodajemy rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy łyżką, aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Odstawiamy na kolejne 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i na każdym placuszku kładziemy plaster jabłka. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

20 z 26
Pizza na cienkim cieście z papryką i salami...
fot. Bistro Mama

Pizza na cienkim cieście z papryką i salami

Szacunkowy koszt przygotowania: 18 zł

Ciasto:

15 g świeżych drożdży
½ szklanki wody
270 g mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami) i przekładamy na papier do pieczenia.

sos pomidorowy:

2 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
suszone oregano
1 ząbek czosnku
sól

W miseczce mieszamy passatę z koncentratem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodajemy oregano i ew. przyprawiamy wg uznania. Sos rozprowadzamy równo na podrośniętym cieście.

dodatki:

125 g mozzarelli (1 kulka)
½ czerwonej papryki
10 plasterków salami
1 cebula
suszone oregano
sól, pieprz

Mozzarellę ścieramy na tarce o grubszych oczkach i rozprowadzamy na bazie pomidorowej. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na 1 łyżce oliwy. Paprykę kroimy w paski i również lekko dusimy.

Na serze układamy paprykę, cebulę oraz salami. Całość posypujemy oregano oraz solą

Piekarnik nagrzewamy do 250 st., wkładamy od razu pustą blachę, żeby się nagrzała. Kiedy piekarnik jest nagrzany, wyciągamy blachę, jednym ruchem przekładamy na nią papier do pieczenia z pizzą (a może uda się nam przełożyć samą pizzę), zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy ok. 12 minut w dolnej części piekarnika.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Zobacz również

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku