21 z 26
Zupa szczawiowa...
fot. Bistro Mama

Zupa szczawiowa

Szacunkowy koszt przygotowania: 12 zł

Składniki:

dwie spore garści świeżego szczawiu
1,5 wywaru z jarzyn (lub jarzynowo-drobiowego)
1 l wody
4-5 ziemniaków
2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%
2 łyżki masła
sól, pieprz
dodatkowo: ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie:

Liście szczawiu przebieramy, urywamy ogonki i płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. W liściach lubi się zbierać piasek i ziemia, trzeba wiec cierpliwie płukać każdy listek.

Liście siekamy na mniejsze kawałki i dusimy w rondelku na roztopionym maśle przez ok. 10 minut.

Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie (w większym garnku), aż będą miękkie.

Kiedy ziemniaki się ugotują, dolewamy wywar i dodajemy podduszone liście szpinaku. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, odstawiamy i na koniec zabielamy śmietaną (śmietanę wcześniej rozcieńczamy kilkoma łyżkami gorącej zupy).

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami (jajka wkładam do zimnej wody i gotuję równe 6 minut od momentu zagotowania).

22 z 26
Zupa brokułowo-serowa...
fot. Bistro Mama

Zupa brokułowo-serowa

Szacunkowy koszt przygotowania: 17 zł

Składniki:

500 g brokułu lub brokułów
200 g żółtego sera (cheddar, gouda)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1,5 l wywaru z jarzyn
(ew. 1 ugotowana marchewka z wywaru - do zmiksowania)
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa


Przygotowanie:


Cebulę obierany i kroimy w kostkę. odsmażamy na maśle, pod koniec dodając rozgnieciony ząbek czosnku.

Podsmażoną cebulę zalewamy wywarem z jarzyn, dodajemy brokuły, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż brokuły będą miękkie.

Dodajemy starty żółty ser, ugotowaną marchewkę, śmietanę i gorącą zupę miksujemy na gładki krem.

Przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.

23 z 26
Zupa czosnkowa z klopsikami...
fot. Bistro Mama

Zupa czosnkowa z klopsikami

Szacunkowy koszt przygotowania: 19 zł

zupa czosnkowa:

2 główki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
1 lub 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 1/2 litra wywaru warzywnego
liść laurowy, ziele angielskie
100 ml oliwy
2 żółtka
sól, pieprz do smaku


Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, a kiedy jest już złota, dodajemy czosnek. Podsmażoną cebulę z czosnkiem przekładamy do większego garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki, zalewamy wywarem z jarzyn, ziele angielskie i liść laurowy.

Gotujemy wszystko, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20-30 minut).

Żółtka wlewamy do dużej miski, rozbijamy widelcem i cieniutkim strumieniem wlewamy do nich oliwę, nie przerywając ubijania trzepaczką. Gdy żółtka z oliwą zgęstnieją, dodajemy stopniowo gorącą zupą. Na koniec miksujemy całość za pomocą blendera na najwyższych obrotach. Podgrzewamy, przyprawiamy do smaku i podajemy z klopsikami lub grzankami.

klopsiki:
na ok. 17 sztuk

500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody)
1 jajko
2 łyżki sezamu
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz


do obtoczenia:

1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki sezamu

Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę, jajko, sezam i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem i smażymy na złoty kolor.

24 z 26
Chłodnik z botwinką i białą rzodkwią...
fot. Bistro Mama

Chłodnik z botwinką i białą rzodkwią
Składniki:

Szacunkowy koszt przygotowania:17 zł

1/2 pęczek botwinki
2 młode marchewki
1 ogórek zielony sałatkowy
1 biała rzodkiew (lub kilka czerwonych)
1/2 pęczku koperku
1/2 pęczku szczypiorku
1 l maślanki mrągowskiej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
jajko na twardo (1/2 na osobę)
ew. szynka

Od botwinki odkrawamy buraczki, obieramy je i drobno kroimy. Łodyżki i liście kroimy drobno na desce. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wkładamy buraczki, łodyżki i startą marchewkę. Zalewamy minimalną ilością wody, tak tylko, aby warzywa były lekko przykryte. Gotujemy ok. 15 minut i na 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzucamy listki botwinki. Całość odstawiamy do wystudzenia.

Ogórka i rzodkiew ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na sitku na kilka minut, a następnie odcedzamy z nadmiaru wody. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy z litrem maślanki mrągowskiej i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo i ewentualnie z drobno pokrojoną szynką.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Zobacz również

Czarny poniedziałek w komunikacji miejskiej w Krakowie. Wypadek za wypadkiem!

Czarny poniedziałek w komunikacji miejskiej w Krakowie. Wypadek za wypadkiem!

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację