
Zupa szczawiowa
Szacunkowy koszt przygotowania: 12 zł
Składniki:
dwie spore garści świeżego szczawiu
1,5 wywaru z jarzyn (lub jarzynowo-drobiowego)
1 l wody
4-5 ziemniaków
2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%
2 łyżki masła
sól, pieprz
dodatkowo: ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie:
Liście szczawiu przebieramy, urywamy ogonki i płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. W liściach lubi się zbierać piasek i ziemia, trzeba wiec cierpliwie płukać każdy listek.
Liście siekamy na mniejsze kawałki i dusimy w rondelku na roztopionym maśle przez ok. 10 minut.
Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie (w większym garnku), aż będą miękkie.
Kiedy ziemniaki się ugotują, dolewamy wywar i dodajemy podduszone liście szpinaku. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, odstawiamy i na koniec zabielamy śmietaną (śmietanę wcześniej rozcieńczamy kilkoma łyżkami gorącej zupy).
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami (jajka wkładam do zimnej wody i gotuję równe 6 minut od momentu zagotowania).

Zupa brokułowo-serowa
Szacunkowy koszt przygotowania: 17 zł
Składniki:
500 g brokułu lub brokułów
200 g żółtego sera (cheddar, gouda)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1,5 l wywaru z jarzyn
(ew. 1 ugotowana marchewka z wywaru - do zmiksowania)
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę obierany i kroimy w kostkę. odsmażamy na maśle, pod koniec dodając rozgnieciony ząbek czosnku.
Podsmażoną cebulę zalewamy wywarem z jarzyn, dodajemy brokuły, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż brokuły będą miękkie.
Dodajemy starty żółty ser, ugotowaną marchewkę, śmietanę i gorącą zupę miksujemy na gładki krem.
Przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.

Zupa czosnkowa z klopsikami
Szacunkowy koszt przygotowania: 19 zł
zupa czosnkowa:
2 główki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
1 lub 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 1/2 litra wywaru warzywnego
liść laurowy, ziele angielskie
100 ml oliwy
2 żółtka
sól, pieprz do smaku
Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, a kiedy jest już złota, dodajemy czosnek. Podsmażoną cebulę z czosnkiem przekładamy do większego garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki, zalewamy wywarem z jarzyn, ziele angielskie i liść laurowy.
Gotujemy wszystko, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20-30 minut).
Żółtka wlewamy do dużej miski, rozbijamy widelcem i cieniutkim strumieniem wlewamy do nich oliwę, nie przerywając ubijania trzepaczką. Gdy żółtka z oliwą zgęstnieją, dodajemy stopniowo gorącą zupą. Na koniec miksujemy całość za pomocą blendera na najwyższych obrotach. Podgrzewamy, przyprawiamy do smaku i podajemy z klopsikami lub grzankami.
klopsiki:
na ok. 17 sztuk
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody)
1 jajko
2 łyżki sezamu
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
do obtoczenia:
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki sezamu
Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę, jajko, sezam i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem i smażymy na złoty kolor.

Chłodnik z botwinką i białą rzodkwią
Składniki:
Szacunkowy koszt przygotowania:17 zł
1/2 pęczek botwinki
2 młode marchewki
1 ogórek zielony sałatkowy
1 biała rzodkiew (lub kilka czerwonych)
1/2 pęczku koperku
1/2 pęczku szczypiorku
1 l maślanki mrągowskiej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
jajko na twardo (1/2 na osobę)
ew. szynka
Od botwinki odkrawamy buraczki, obieramy je i drobno kroimy. Łodyżki i liście kroimy drobno na desce. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wkładamy buraczki, łodyżki i startą marchewkę. Zalewamy minimalną ilością wody, tak tylko, aby warzywa były lekko przykryte. Gotujemy ok. 15 minut i na 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzucamy listki botwinki. Całość odstawiamy do wystudzenia.
Ogórka i rzodkiew ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na sitku na kilka minut, a następnie odcedzamy z nadmiaru wody. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy z litrem maślanki mrągowskiej i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo i ewentualnie z drobno pokrojoną szynką.