Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo...

    Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo sernika? W Gorlicach uczyli, jak odtworzyć dawne smaki i kulinarne tradycje

    Halina Gajda

    Aktualizacja:

    Gazeta Krakowska

    Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo sernika? W Gorlicach uczyli, jak odtworzyć dawne smaki i kulinarne tradycje
    1/88
    przejdź do galerii

    ©fot.halina gajda

    Lokalna Grupa Działania Beskid Gorlicki realizowała projekt dotyczący kuchni i kulinariów. Nosił tytuł Smak Tradycji. W ramach przedsięwzięcia prowadzone były warsztaty kulinarne. To dziewięć spotkań, a każde powadziły panie z innego koła gospodyń wiejskich, które to pełniły będą rolę nauczycielek - przekazywały pozostałym uczestnikom receptury na przygotowanie potraw charakterystycznych dla powiatu gorlickiego. Były więc prołzioki, serniki z prawdziwego sera i jajek, omasty, żeberka z kapusty, świąteczne pierniki, domowy chleb z kminkiem. Podsumowaniem była wspólna degustacja przygotowanych potraw i wypieków. Najlepsi uczniowie odebrali nagrody. Jury miało tu twardy orzech do zgryzienia, wszystko wszystkim doskonale smakowało, więc po krótkiej naradzie zapadła decyzja, że wszyscy zajmują pierwsze miejsce.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    Kto zasługuje na tytuł Osobowość Roku 2018? Zagłosuj lub zgłoś swoje propozycje nominacji

    Kto zasługuje na tytuł Osobowość Roku 2018? Zagłosuj lub zgłoś swoje propozycje nominacji

    Gigantyczny śnieżny labirynt [ZDJĘCIA]

    Gigantyczny śnieżny labirynt [ZDJĘCIA]

    Wybierz najpiękniej oświetlone na święta miasto w Polsce

    Wybierz najpiękniej oświetlone na święta miasto w Polsce

    Oto 15 najbardziej zadłużonych gmin w Małopolsce

    Oto 15 najbardziej zadłużonych gmin w Małopolsce