Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo sernika? W Gorlicach uczyli, jak odtworzyć dawne smaki i kulinarne tradycje

Lokalna Grupa Działania Beskid Gorlicki realizowała projekt dotyczący kuchni i kulinariów. Nosił tytuł Smak Tradycji. W ramach przedsięwzięcia prowadzone były warsztaty kulinarne. To dziewięć spotkań, a każde powadziły panie z innego koła gospodyń wiejskich, które to pełniły będą rolę nauczycielek - przekazywały pozostałym uczestnikom receptury na przygotowanie potraw charakterystycznych dla powiatu gorlickiego. Były więc prołzioki, serniki z prawdziwego sera i jajek, omasty, żeberka z kapusty, świąteczne pierniki, domowy chleb z kminkiem. Podsumowaniem była wspólna degustacja przygotowanych potraw i wypieków. Najlepsi uczniowie odebrali nagrody. Jury miało tu twardy orzech do zgryzienia, wszystko wszystkim doskonale smakowało, więc po krótkiej naradzie zapadła decyzja, że wszyscy zajmują pierwsze miejsce.