Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo...

    Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo sernika? W Gorlicach uczyli, jak odtworzyć dawne smaki i kulinarne tradycje

    Halina Gajda

    Aktualizacja:

    Gazeta Krakowska

    Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo sernika? W Gorlicach uczyli, jak odtworzyć dawne smaki i kulinarne tradycje
    1/88
    przejdź do galerii

    ©fot.halina gajda

    Lokalna Grupa Działania Beskid Gorlicki realizowała projekt dotyczący kuchni i kulinariów. Nosił tytuł Smak Tradycji. W ramach przedsięwzięcia prowadzone były warsztaty kulinarne. To dziewięć spotkań, a każde powadziły panie z innego koła gospodyń wiejskich, które to pełniły będą rolę nauczycielek - przekazywały pozostałym uczestnikom receptury na przygotowanie potraw charakterystycznych dla powiatu gorlickiego. Były więc prołzioki, serniki z prawdziwego sera i jajek, omasty, żeberka z kapusty, świąteczne pierniki, domowy chleb z kminkiem. Podsumowaniem była wspólna degustacja przygotowanych potraw i wypieków. Najlepsi uczniowie odebrali nagrody. Jury miało tu twardy orzech do zgryzienia, wszystko wszystkim doskonale smakowało, więc po krótkiej naradzie zapadła decyzja, że wszyscy zajmują pierwsze miejsce.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    NAUCZYCIEL ROKU | Wielki finał wojewódzki

    NAUCZYCIEL ROKU | Wielki finał wojewódzki

    Szukamy maluchów na okładkę

    Szukamy maluchów na okładkę "Gazety Krakowskiej"!

    Smartfon pod choinkę? Okazje w świątecznej ofercie Orange

    Smartfon pod choinkę? Okazje w świątecznej ofercie Orange

    Bezdymna rewolucja - czy Polska wykorzysta tę szansę?

    Bezdymna rewolucja - czy Polska wykorzysta tę szansę?