Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kaczka po pekińsku...

Kuchnia azjatycka. TOP 12 egzotycznych dań, które przygotujesz w domu [PRZEPISY]

Kaczka po pekińsku

Składniki:
100 ml Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
150 g Warzyw do woka House of Asia
1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
2 łyżeczki Sezamu białego House of Asia lub czarnego
2 piersi z kaczki
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 łyżki posiekanej dymki
Sól, pieprz

Ciasto na placki mandaryńskie:
2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
150 g mąki pszennej
125 ml wody w temperaturze 75-85 ºC
1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:
Placki mandaryńskie:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagnieć tak, aby było gładkie i nie kleiło się do rąk.
2. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków, uformuj z nich kulki i rozwałkuj na cienkie placuszki.
3. Smaż placki na patelni wysmarowanej oliwą.

Sposób przygotowania dania:
1. Piersi oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
1. Przełóż na talerz i posmaruj 3/4 ilości sosu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6 minut. Wyjmij i odstaw na kolejne 6 minut.
2. Warzywa do woka przełóż na sitko i dobrze odciśnij wodę. Podsmaż je na rozgrzanym woku z dodatkiem przyprawy do kuchni chińskiej.
3. Kaczkę pokrój w plastry.
4. Gotowe placki posmaruj pozostałym sosem do kaczki, następnie ułóż warzywa, plastry mięsa i posyp świeżą dymką i sezamem.

Zobacz również

Menedżer Roku Regionu Łódzkiego 2023 | REGULAMIN KONKURSU

Lechia jako pierwsza wygra w Łęcznej? Szymon Grabowski: Nie myślimy o remisie

Lechia jako pierwsza wygra w Łęcznej? Szymon Grabowski: Nie myślimy o remisie

Polecamy

„Neapol. Łakomym okiem” to przewodnik smakowity. Ze scudetto SSC Napoli w tle

„Neapol. Łakomym okiem” to przewodnik smakowity. Ze scudetto SSC Napoli w tle

Tomasz Tułacz: Chcemy wygrać, a w innych meczach trzymamy kciuki za "Pasy"

Tomasz Tułacz: Chcemy wygrać, a w innych meczach trzymamy kciuki za "Pasy"

Jest decyzja w sprawie bramkarza Wisły Kraków

Jest decyzja w sprawie bramkarza Wisły Kraków