Kuchnia azjatycka. TOP 12 egzotycznych dań, które przygotujesz w domu [PRZEPISY]
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem
Składniki:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka Sosu Sambal Oelek House of Asia
2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
200 g filetu z kurczaka pokrojonego w 1,5 cm kawałki
½ cebuli pokrojonej w kostkę
½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
130 g (4 plastry) ananasa z puszki pokrojonego na kawałki
1 cm świeżo startego imbiru
200 ml wody
1 łyżka cukru kokosowego bądź brązowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku drobno pokrojonego
2 łyżki oleju do smażenia
Porada: Ocet ryżowy można zastąpić zwykłym octem.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej 1 łyżkę sosu sojowego i wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodaj kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka i smaż około 2 minuty. Zdejmij kurczaka z patelni.
3. Na tę samą patelnię wlej pozostały sos sojowy, sos Sambal Oelek, ocet ryżowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Następnie dodaj: czosnek, imbir, cebulę, paprykę oraz ananasa.
5. W misce wymieszaj wodę z 1 łyżeczką mąki, tak aby nie było grudek i wlej na patelnię.
6. Na koniec dodaj kurczaka i wszystko razem smaż około minuty.