https://gazetakrakowska.pl
reklama
18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Kulecki z procentem" i inne podhalańskie smakołyki w nowym wydaniu [ZDJĘCIA]

Tomasz Mateusiak
Takiej góry jedzenia nie mogły pochłonąć nawet dziesiątki gości! W niedzielę po południu w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Małym Cichem odbył się doroczny konkurs potraw regionalnych. Gaździny ze wszystkich wiosek wchodzących w skład gminy Poronin po raz kolejny przygotowały mięsa, kluski, sałatki a także ciasta i nalewki, pod ciężarem których uginały się stoły.

- Ten konkurs to tradycja - mówi Bronisław Stoch, wójt Poronina. - Zawsze jesienią spotykamy się wspólnie, w którejś z miejscowości i biesiadujemy. Wstęp jest wolny. Naje się więc każdy. Zanim rusza degustacja jury sprawdza co też nowego upichciły te nasze gaździny.

W tym roku kulinarnych niespodzianek rzeczywiście było sporo. Jedną z nich był przygotowany przez gospodynie z Małego Cichego jeleń w jabłkach. Sporym zainteresowaniem cieszyły się też pikantne gołąbki (przygotowały je panie z partnerskiego do Poronina wielkopolskiego Suchego Lasu) oraz słodki stół jakim najmłodszych gości kusiły dziewczynki z Małego Cichego. Na ich stole znalazła się nawet płynna czekolada. Czy pochodziła ona spod Tatr "małe gaździny" nie umiały jednak odpowiedzieć.

Możesz wiedzieć więcej!Kliknij, zarejestruj się i korzystaj już dziś!

Śmiertelny wypadek w Bydlinie. Dwie osoby roztrzaskały się na drzewie [ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska