5 z 11
Kluski śląskie mają podobne składniki co pyzy, jednak różnią...
fot. pixabay.com

Kluski śląskie - na obiad i wesele

Kluski śląskie mają podobne składniki co pyzy, jednak różnią się kształtem i brakiem nadzienia. 1 kilogram ugotowanych ziemniaków ugniatamy, odejmujemy z tego niecałą połowę i w wolne miejscu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część, 2 jajka, szczyptę soli i formujemy ciasto. Z masy wyrabiamy kuleczki z dziurką wielkości orzecha. Czas gotowania to 10-20 minut na małym ogniu.

6 z 11
Ziemniaki królują również w kopytkach. Najlepiej smakują...
fot. pixabay.com

Kopytka - ziemniaczane kosteczki

Ziemniaki królują również w kopytkach. Najlepiej smakują tzw. wczorajsze. Na 1 kilogram ugniecionego puree potrzeba niecałej szklanki mąki pszennej, jajka i szczypty soli. Powstałą masę formujemy w wałek i wycinamy kawałki grubości ok. 2 cm. Kostki należy gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

7 z 11
Jak knedle, to te ze śliwkami. Taka myśl nasuwa się od razu,...
fot. pixabay.com

Knedle - tylko ze śliwkami

Jak knedle, to te ze śliwkami. Taka myśl nasuwa się od razu, zwłaszcza jeśli ciasto oprószone jest bułką tartą. Jak przyrządzić kluski? Podobnie, jak we wcześniejszych przepisach, bazą wyjściową są ziemniaki. 1 kilogram ugotowanych warzyw przeciskamy przez praskę. Dodajemy niecałą szklankę mąki pszennej, 2 małe jajka, 2 łyżki masła i zagniatamy. Dzielimy na kawałki, nadziewamy i gotujemy od 6 do 8 minut od momentu zagotowania.

8 z 11
Naleśniki to przysmak, który uwielbiają zwłaszcza dzieci....
fot. pixabay.com

Naleśniki - z serem czy pieczarkami?

Naleśniki to przysmak, który uwielbiają zwłaszcza dzieci. Zapach smażonego ciasta o poranku budzi do życia nasze kubki smakowe. Podstawą zasadą jest wylewanie na cienko – najlepiej za pomocą chochli. Szklankę mąki łączymy z jajkiem, połową szklanki gazowanej wody, szklanką mleka, 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Opcjonalnie można dodać łyżkę cukru wanilinowego. Gładką masę smażymy z dwóch stron i nadziewamy ulubionymi składnikami. Mogą to być warzywa, owoce, kremy albo ser ze śmietaną.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Też staliście w tych kolejkach? Nic dziwnego, to był wyjątkowy wieczór w Krakowie

Też staliście w tych kolejkach? Nic dziwnego, to był wyjątkowy wieczór w Krakowie

Muzealne ogrody to oazy zieleni, do których krakowianie rzadko zaglądają. A warto!

Muzealne ogrody to oazy zieleni, do których krakowianie rzadko zaglądają. A warto!

Zobacz również

Też staliście w tych kolejkach? Nic dziwnego, to był wyjątkowy wieczór w Krakowie

Też staliście w tych kolejkach? Nic dziwnego, to był wyjątkowy wieczór w Krakowie

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy