Dorota Wójcicka z Niepołomic, autorka bloga Daktyle w czekoladzie, proponuje babeczki z owocami.
Składniki na ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru żółtko
- łyżeczka kakao
Składniki na krem
- 150 g malin
- 2 czubate łyżki cukru
- 100 g białego mielonego sera (z wiaderka)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
Dodatkowo
- 3-4 łyżki jagód
- 4 bezy
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na połowę, do jednej dodać kakao, jeszcze raz zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Wylepić metalowe foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 18-20 minut.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, wlać wodę, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Bardzo krótko podgrzać, mieszać do momentu rozpuszczenia.
Maliny rozgnieść widelcem, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem, gotować ok. 3-4 minut. Wlać żelatynę, wymieszać. Wyłożyć mielony ser, wymieszać. Ostudzić.
Lekko tężejącą masę wyłożyć do korpusów babeczek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Na wierzch babeczek ułożyć dekoracyjnie jagody i pokruszone bezy.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN