Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Malinowe babeczki z jagodami [PRZEPIS]

Dorota Wójcicka
Przepis na malinowe babeczki z jagodami.

Dorota Wójcicka z Niepołomic, autorka bloga Daktyle w czekoladzie, proponuje babeczki z owocami.

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru żółtko
  • łyżeczka kakao

Składniki na krem

  • 150 g malin
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 100 g białego mielonego sera (z wiaderka)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody

Dodatkowo

  • 3-4 łyżki jagód
  • 4 bezy

Wykonanie

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na połowę, do jednej dodać kakao, jeszcze raz zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Wylepić metalowe foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 18-20 minut.

Żelatynę wsypać do metalowego kubka, wlać wodę, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Bardzo krótko podgrzać, mieszać do momentu rozpuszczenia.

Maliny rozgnieść widelcem, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem, gotować ok. 3-4 minut. Wlać żelatynę, wymieszać. Wyłożyć mielony ser, wymieszać. Ostudzić.

Lekko tężejącą masę wyłożyć do korpusów babeczek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Na wierzch babeczek ułożyć dekoracyjnie jagody i pokruszone bezy.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska