Tegoroczną podróż kulinarną rozpoczniemy w Krakowie. Miasto opanują krakowskie wypieki - uwielbiane przez wszystkich precle i obwarzanki oraz chleb prądnicki, którego rozmiar i waga onieśmiela, a smak zachwyca nawet wybrednych. Krakowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku to także okazja do wspólnego celebrowania. Święto Chleba obchodzi bowiem jubileusz 10-lecia, który w tym roku odbędzie się pod hasłem "Chleb i Wino". Właśnie dlatego na placu Wolnica, obok warsztatów cukierniczych i piekarskich, a także możliwości zakupu małopolskich przysmaków, będą prezentowane różne gatunki win. Będzie można je nie tylko podziwiać, ale też posmakować. Zaplanowano także plebiscyt publiczności.
Nasza kulinarna podróż nie kończy się jednak na Święcie Chleba w Krakowie. Następny przystanek na trasie to Tarnów, w którego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Zawitamy również do Wadowic, skąd pochodzą słynne papieskie kremówki. W tym rejonie warto spróbować też okrągłych, drożdżowych bugli zembrzyckich. W Oświęcimiu prym będzie wiódł karp zatorski. Potem przeniesiemy się do Miechowa, gdzie rośnie charsznicka kapusta, podstawa regionalnych potraw. Kolejnym przystankiem będzie Nowy Targ, gdzie obowiązkowo trzeba posmakować pysznych lodów. Czy ktoś jeszcze nie próbował podhalańskich serów? Jeśli nie - musi to szybko nadrobić. Na koniec zawitamy do Nowego Sącza, który słynie z soczystych owoców i wyśmienitych miodów.
Meta naszej kulinarnej podróży po Małopolsce jest wyznaczona znów w Krakowie. Warto zapamiętać - ostatni weekend sierpnia, plac Wolnica.
9. Małopolski Festiwal Smaku
- 8-9 czerwca - Kraków, plac Wolnica
- 16 czerwca - Tarnów, Rynek
- 23 czerwca - Wadowice, Rynek
- 30 czerwca - Oświęcim, plac przy OCK
- 7 lipca - Miechów, Mały Rynek
- 14 lipca - Nowy Targ, Rynek
- 21 lipca - Nowy Sącz, Rynek
- 24-25 sierpnia - Kraków, plac Wolnica (wielki finał).
Więcej informacji na
www.smak.malopolska.pl.
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+