https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej [PRZEPIS]

mad
Kluski kudłate to potrawa, której korzenie sięgają XVIII wieku.
Kluski kudłate to potrawa, której korzenie sięgają XVIII wieku. archiwum
Kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej - przepis.

Kluski kudłate przygotowuje się na terenie gminy Skawina. Pierwsze wzmianki o potrawie datowane są na przełom XVIII i XIX wieku. W czasie przednówka wolańskie gospodynie gotowały je dla swoich rodzin.
- W czasie, w którym życie budziło się po zimowym śnie, a na polach wszystko dopiero wzrastało, kobiety gospodarowały czym miały - opowiada Grażyna Żmudka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wielskich z Woli Radziszowskiej. Dziś to danie gospodynie przygotowują w czasie postu.

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 łyżki mąki
  • kapusta kiszona
  • cebula

Wykonanie
1 kg ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce i odgnieść przez gazę, dodać 2 ugotowane ziemniaki oraz 2-3 łyżki mąki. Wszystkie składki razem zagnieść, uformować małe wałeczki, które następnie należy wrzucać na osolony wrzątek i gotować 10 minut. W drugim garnku ugotować kiszoną kapustę bez przypraw.
Kluski wraz z wodą, w której się gotowały nalać na talerz, dodać ugotowaną kapustę wraz z wodą, posypać zeszkloną cebulką pokrojoną w kostkę i doprawić pieprzem do smaku.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska