Łemkowska zupa ciurka. Kuchnia łemkowska to dania tanie, proste i pyszne. Zobaczcie przepis Jana Buczka, szef kuchni restauracji Czarna Owca Hotelu Piwniczna SPA&Conference.
- W Czarnej Owcy królują przede wszystkim smaki regionu, czyli związane z Czarnymi Góralami i Łemkami. Sporo jest też tradycyjnych i regionalnych potraw w nowoczesnej odsłonie – opowiada Jan Buczek.
Składniki
- 1,5 litra wywaru z kości baranich lub wołowych
- 3 średnie wielkości cebule
- 2 łyżki masła
- pół bułki
- 10 dag tłustego sera białego
- 1 łyżka melisy
- 1 łyżka pokrzywy
- 2 łyżki mąki
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie
Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i lekko zarumienić. Całość dodać do wywaru.
Ser biały rozetrzeć ze śmietaną na jednolitą masę - to też dodać do wywaru i dobrze wymieszać. Następnie wrzucić rozdrobnioną bułkę.
Drobno posiekać pokrzywę i melisę i dodać do zupy, a następnie gotować - doprawić solą i pieprzem.
Zobacz też: Małopolskie przysmaki. Pierogi łomnicańskie
Zobacz też: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz też:Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Źródło: Dzień Dobry TVN
