Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki. Łemkowska zupa ciurka [PRZEPIS]

mad
Łemkowska zupa ciurka.
Łemkowska zupa ciurka. archiwum
Przepis na łemkowską zupę "ciurkę".

Łemkowska zupa ciurka. Kuchnia łemkowska to dania tanie, proste i pyszne. Zobaczcie przepis Jana Buczka, szef kuchni restauracji Czarna Owca Hotelu Piwniczna SPA&Conference.
- W Czarnej Owcy królują przede wszystkim smaki regionu, czyli związane z Czarnymi Góralami i Łemkami. Sporo jest też tradycyjnych i regionalnych potraw w nowoczesnej odsłonie – opowiada Jan Buczek.

Składniki

  • 1,5 litra wywaru z kości baranich lub wołowych
  • 3 średnie wielkości cebule
  • 2 łyżki masła
  • pół bułki
  • 10 dag tłustego sera białego
  • 1 łyżka melisy
  • 1 łyżka pokrzywy
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz


Wykonanie

Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i lekko zarumienić. Całość dodać do wywaru.
Ser biały rozetrzeć ze śmietaną na jednolitą masę - to też dodać do wywaru i dobrze wymieszać. Następnie wrzucić rozdrobnioną bułkę.
Drobno posiekać pokrzywę i melisę i dodać do zupy, a następnie gotować - doprawić solą i pieprzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nakarm psiaka, zgarnij kwiatka: Rozmowa Adrianem Meyerem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska