Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: limanowskie siercioki [PRZEPIS]

mad
archiwum
Limanowskie siercioki. Zobacz przepis.

Siercioki, czyli kluski w kształcie kulek lub podłużne – to danie przygotowywane przez KGW Krasne-Lasocice podczas Powiatowego Przegląd Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Limanowskiego, podbiło serca jury. I nie ma się co dziwić. Potrawa, choć bardzo prosta, jest smaczna, a podana na trzy różne sposoby ujmnie nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Siercioki robiono na ziemi limanowskiej od zawsze.
- Twarde i ciężkostrawne dawały uczucie sytości na długo .Jadało się je z mlekiem, skwarkami, rzadziej masłem , serem, a dopiero w dzisiejszych czasach z gulaszem – opowiadają panie z KGW Krasne-Lasocice.

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków surowych
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • jajko

Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wydusić przez lnianą ściereczkę do miski. Po ustaniu zlać wodę, a skrobię, która została na dnie miski dodać do wyciśniętych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z rozmąconym jajkiem i surowym ciastem ziemniaczanym. Dobrze wymieszać.
Wodę zagotować, posolić do smaku, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać na gotującą się wodę, lekko mieszając. Gotować do momentu, aż siecioraki opadną na dno garnka. Podawać na różne sposoby: z masłem, białym serem, skwarkami lub mlekiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska