Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: pierogi kudłacze z Łoniowej [PRZEPIS]

mad
archiwum
Pierogi „kudłacze” Koła Gospodyń Wiejskich w Łoniowej.

Składniki na ciasto

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki maki pszennej
  • sól i pieprz do smaku


Składniki na farsz

  • 0,5 kg kaszy jaglanej
  • 30 dag tłustego białego sera
  • 1 l mleka
  • pół cebuli
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Farsz. Na tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kaszę wypłukać. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dać kaszę. Kiedy masa zgęstnieje przykryć garnek i odstawić w ciepłe miejsce.

Po około półtorej godziny, gdy kasza napęcznieje, przełożyć ją do miski, wystudzić, dodać ser, podsmażoną cebulę, przyprawy i dobrze wymieszać.

Ciasto. Ziemniaki obrać, połowę ugotować, drugą połowę zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane.

Ugotowane ziemniaki ostudzić i połączyć z surowymi, ale dobrze odciśniętymi. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nakładać farsz, potem zlepić pierogi. Wrzucić na osoloną gotującą się wodę i gotować aż wypłyną. Potrzymać w wodzie 2 minuty i odcedzić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska