Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki. Pierogi z fasolą „Piękny Jaś” [PRZEPIS]

mad
Pierogi z fasolą "Piękny Jaś".
Pierogi z fasolą "Piękny Jaś". archiwum
Przepis na pierogi z "Jaśkowym sercem", czyli z fasolą "piękny Jaś".

Wszyscy wiedzą, że najlepsza fasola rośnie w Zakliczynie. Plantacje fasoli wpisały się bowiem na stałe w krajobraz gminy Zakliczyn, a potrawy z jej udziałem stanowią najważniejszy element regionalnej kuchni. 

Piękny Jaś z Zakliczyna

Znawcy przedmiotu są przekonani, że uprawiana w Dolinie Dunajca odmiana fasoli „Piękny Jaś” ma unikalne walory smakowe i zdrowotne i pod tym względem nie ma równych w świecie. 
Piękny Jaś z Doliny Dunajca jest produktem powstającym wyłącznie dzięki połączeniu specyficznej kombinacji czynnika naturalnego (tj. klimatu i gleb) oraz umiejętności miejscowych producentów. Tylko takie zestawienie gwarantuje uzyskanie niepowtarzalnej jakości tego produktu. Dlatego Piękny Jaś, nie dość, ze piękny, jest zdrowy i smaczny. 
Z tej fasoli tutejsze gospodynie potrafią zrobić cuda.  
W daniach z „Pięknego Jasia” specjalizuje się też Spółdzielnia Socjalna „Serce Pogórza” z Dzierżanin. 
Ze względu na wyjątkową jakość i smak fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, potrawy na jej bazie cieszą się uznaniem klientów. Potrawy Spółdzielni Socjalnej „Serce Pogórza” są oparte na naturalnych produktach i są wykonywane metodami tradycyjnymi. 
Na smakoszy czeka szeroki wachlarz potraw z fasoli: „Pierogi z Jaśkowym Sercem”, „Jasiek otulony złocistą kołderką”, „Jaśkowe słodziaki”, „Jaśkowe serce na fasolowym łożu”. 

Dlaczego warto jeść fasolę?

Ta, jedna z najstarszych roślin, działa zarówno na zdrowie, urodę jak i... rozum człowieka. Jest bogata w białko, ma wysoką zawartość aminokwasu I lizyny, których brak w produktach zbożowych. Ilość białka w suchych nasionach roślin strączkowych jest zbliżona do jego zawartości w mięsie. Co ważne - białko roślinne nasion strączkowych jest w pełni wykorzystane przez organizm człowieka. 

Pierogi z Jaśkowym sercem [PRZEPIS]

Składniki na ciasto 

  • 35 dag mąki 
  • 3/4 szklanki wrzącej wody 
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki oleju

 
 
Składniki na farsz
 

  • 20 dag fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca 
  • 20 dag chudego boczku 
  • 1 łyżka masła 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 

Wykonanie
Ciasto. Ciasto wyrobić i rozwałkować. Foremką lub szklanką wyciąć kółka. Na każde nałożyć farsz i zlepić. 
Farsz. Przebraną i umytą fasolę zalać zimną wodą i zagotować. Natychmiast po zagotowaniu dodać szklankę zimnej wody i gotować pod przykryciem. Powtarzać to trzykrotnie. Boczek pokroić i podsmażyć. Do ciepłego boczku dodać masła, aby się rozpuściło. Zmielić fasolę z boczkiem. Dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Źródło: Agencja TVN

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska