Koło Gospodyń „U Tatara” z Siedliszowic (gmina Żabno) działa od 2007 roku i zrzesza nie tylko żeńską część społeczności Siedliszowic, ale także gospodarzy. Biorą udział w licznych targach żywnościowych promuje na szeroką skalę tradycyjne produkty z Siedliszowic, w tym koziołki siedliszowskie. Danie to wpisane jest na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Składniki
- mąka pszenna (wiejska)
- jajko
- ser biały
- kwaśne mleko lub maślanka
- soda oczyszczona, tzw. „broza” lub „brojza”
- sól
- tłuszcz (smalec)
- cukier puder
Wykonanie
Aby przygotować koziołki należy wziąć 1 kg mąki pszennej, „garstkę syra” ( 20-25 dag sera białego), szczyptę soli, około 1/2 litra kwaśnego mleka lub maślanki, 1 jajko i 2 łyżeczki „brojzy” (sody). Mąkę z serem wymieszać, zarobić z jajkiem. Zrobić gniazdo, wlać maślankę, posypać sodą. Poczekać chwilę, aż się wzburzy i zarobić ciasto. Ciasto grubo rozwałkować i kroić na koziołki (romby – 5x3 cm). Smażyć na głębokim tłuszczu obustronnie ok. 4-6 minut. Odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
