https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: tradycyjna krówka regulicka [PRZEPIS]

mad
Przepis na tradycyjną krówkę regulicką.

Jednym z naszych, regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jest receptura na krówkę regulicką. Przysmak ten przygotowywano i przygotowuje się do dziś w gminie Alwernia.

Składniki

  • 1 litr mleka (nie może być UHT, tylko takie z krótkim terminem do spożycia albo prosto od krowy)
  • 1 kg cukru
  • orzechy włoskie
  • masło

Wykonanie
Mleko zagotować z cukrem, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodać masło (82 proc.). Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać garść orzechów włoskich. Wylać do płaskiej formy i poczekać do czasu całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska