7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Chleb prądnicki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a8/f7/5db7fc4d692ea_o_large.jpg)
fot. Fot. archiwum
Małopolskie przysmaki. Zobacz TOP 10 przysmaków, których skosztujesz tylko w Małopolsce
Chleb prądnicki
Szukasz pysznego, prawdziwego chleba? Skosztuj chleba prądnickiego! Tradycja wypieku tego chleba sięga 1421 r. kiedy to Albert, biskup krakowski nadał swemu kucharzowi część gruntów w Prądniku Białym (dziś dzielnicy Krakowa), zobowiązując go jednocześnie do dostarczania chleba na stół biskupi. A był to – i wciąż jest! – chleb nie byle jaki: 14 kilogramów, metr długości i ok. pół metra szerokości! Na co dzień do sprzedaży trafia jednak wersja „mini” ważąca „tylko” 4,5 kilo... Znawcy mówią, że chleb prądnicki może zachować świeżość nawet przez kilka tygodni, a im bardziej czerstwy – tym smaczniejszy!
Zobacz również
![OSOBOWOŚĆ ROKU 2023. Laureaci prestiżowej akcji trafią na karty ekskluzywnej książki](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1c/f9/667bee6812899_o_xsmall.jpg)
Akcja specjalna
NOWE
OSOBOWOŚĆ ROKU 2023. Laureaci prestiżowej akcji trafią na karty ekskluzywnej książki
NOWE
![OSOBOWOŚĆ ROKU 2023. Laureaci prestiżowej akcji trafią na karty ekskluzywnej książki](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2e/c6/667bee5e3b78d_o_xsmall.jpg)
Akcja specjalna
NOWE
OSOBOWOŚĆ ROKU 2023. Laureaci prestiżowej akcji trafią na karty ekskluzywnej książki
NOWE