https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Marnujemy miliony ton jedzenia rocznie. Prezydent Krakowa zachęca do korzystania z "lodówek dobra"

Ewa Wacławowicz
Opracowanie:
ANNA KACZMARZ / POLSKA PRESS
Prezydent Krakowa Aleksander Miszalski zachęca do wspierania "lodówek dobra" i wypełniania ich jedzeniem. Tymczasem jak alarmuje Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy rocznie w Polsce marnujemy miliony ton jedzenia.

Lodówki dobra

"Święta Bożego Narodzenia to czas dzielenia się opłatkiem, życzliwością i radością. To czas dzielenia się z potrzebującymi. W Krakowie mamy cztery miejskie „lodówki pełne dobra”. To miejsca, w których możemy podzielić się jedzeniem z innymi mieszkańcami" - napisał w mediach społecznościowych prezydent Aleksander Miszalski.

  • ul. Sas-Zubrzyckiego 10

  • ul. Sudolska 7a

  • os. Szkolne 20

  • ul. Praska 52

Prezydent Krakowa przypomina, że w lodówce można zostawić produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać. Mogą to być zarówno warzywa, owoce, ciasta, chleb, przetwory, a nawet słoik z zupą, której ugotowaliśmy zbyt dużo.

Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać: z czego się składają i kiedy zostały przygotowane. Nie zostawiamy natomiast surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu.

Więcej "lodówek dobra"

"W przyszłorocznym budżecie miasta zaplanowaliśmy środki na kolejne lodówki pełne dobra tak, aby jak najwięcej mieszkańców mogło skorzystać z nich w swoim sąsiedztwie" - napisał prezydent.

Marnujemy miliony ton jedzenia

W Polsce marnuje się ponad 4,8 mln ton żywności rocznie, z czego aż 56 proc., tj. ponad 2,5 mln ton pochodzi z gospodarstw domowych.

Jak podaje Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy przeciętne polskie gospodarstwo domowe marnuje 165 kg żywności rocznie, czyli w każdym domu codziennie trafia do kosza ponad 0,5 kg żywności.

"92,4 proc. badanych gospodarstw domowych wskazało jako najczęściej wyrzucany rodzaj żywności potrawy przygotowane w domu oraz jadalne resztki talerzowe, czyli niezjedzone potrawy; i właśnie ta grupa stanowi 1/4 żywności wyrzucanej w domach. Z kolei ponad 11 proc. wyrzucanego w domach jedzenia stanowi pieczywo i produkty piekarnicze, do czego przyznało się 91,4 proc. ankietowanych" - czytamy w raporcie

Za główne przyczyny marnotrawstwa wskazuje się: zakup/przygotowanie/otrzymanie za dużej ilości jedzenia - wskazało tak 85,5 proc. ankietowanych, zepsucie (84 proc.) oraz utrata świeżości (91,4 proc.) - informuje Instytut.

Czytaj również

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska