Wystarczy rzut oka na etykietę i już wiesz, czy masz do czynienia z pożeraczem energii (ostrzega przed tym jej czerwony kolor), czy z urządzeniem przyjaznym dla naszej kieszeni...
Znakowanie energetyczne unijną etykietą jak dotychczas stosowane jest przede wszystkim na sprzęcie RTV i AGD. Obecnie obowiązuje siedem klas oznaczeń produktów - od klasy A, najwydajniejszej energetycznie, zielonej, do klasy G, najbardziej pochłaniającej energię, czerwonej. - Dodatkowo etykiety mają być wprowadzone na produkty, które nie mają bezpośredniego związku ze zużyciem energii, ale pośrednio na to wpływają, takie jak ramy okienne i drzwi zewnętrzne - mówi Robert Pierzchała z firmy ARCHETON. - Kluczową sprawą jest zmiana obowiązującego prawa, tak, by nadążać za postępem technologicznym i innowacyjnym produktów.
Przy okazji rozszerzenia klasyfikacji etykietowanych produktów (w tym o produkty budowlane), ocenom poddano również samą klasyfikację. W przyszłości mogą być dodane trzy dodatkowe klasy energetyczne do istniejącej skali od A do G. Jednak nowa etykieta może wskazywać nie więcej niż 7 klas.
Możliwe są trzy sytuacje:
- kiedy nowe produkty będą zużywały mniej energii niż istniejąca klasa A+, wtedy najmniej energetycznie wydajna klasa będzie miała literę F
- kiedy nowe produkty będą zużywały mniej energii niż istniejąca klasa A++, wtedy najmniej energetycznie wydajna klasa będzie miała literę E
- kiedy nowe produkty będą zużywały mniej energii niż istniejąca klasa A+++, wtedy najmniej energetycznie wydajna klasa będzie miała literę D.
Bez zmian pozostanie kolorystyka etykiet, która jednoznacznie sygnalizuje, z jakim oddziaływaniem produktu mamy do czynienia - od koloru ciemnozielonego, którym oznaczone są produkty najefektywniejsze energetycznie, do czerwonego dla najmniej efektywnych.
Gospodarstwa domowe, sektor handlowy i przemysłowy (bez transportu) zużywają ok. 70 proc. energii w UE. Ich potencjał do oszczędności energii wynosi ok. 30 proc. Nowelizacja prawa w zakresie klasyfikacji energetycznej jest sprzężona z pozostałymi środkami ustawodawczymi, które istnieją już od 1992 r. Są to m.in. dyrektywy: w sprawie wymagań dotyczących efektywności energetycznej nowych wodnych kotłów grzewczych opalanych paliwami ciekłymi lub gazowymi w sprawie wymagań efektywności energetycznej chłodziarek, chłodziarko-zamrażarek i zamrażarek typu domowego dotyczące charakterystyki energetycznej budynków.
- Parametry techniczne materiałów budowlanych są niezwykle istotne - mówi Robert Pierzchała. - Ich cechy fizyczne, chemiczne i techniczne stanowią o jakości konstrukcyjnej budynku, jego energooszczędności. Kontrola i znakowanie energetyczne produktów daje szansę na ekologicznie świadomy i oszczędny zakup.
Podejmowane są kroki w celu polepszenia jakości materiałów budowlanych. 12 stycznia br. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobach budowlanych oraz ustawy o systemie oceny zgodności. Nowe przepisy mają za zadanie ułatwić kontrolę parametrów materiałów budowlanych dostępnych na rynku.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?