Czerwona fasola to symbol kuchni meksykańskiej – pojawia się w większości jej najbardziej znanych przepisów. Bez wątpienia można ją nazwać królową meksykańskich smaków. Znana i lubiana jest jednak także w Polsce. Gości zarówno w naszych domach, jak i w większości restauracji, gdzie często dodawana jest do zup, sałatek oraz dań głównych. Co pysznego można przygotować z pomocą czerwonej fasoli?
Podstawą kuchni meksykańskiej jest kukurydza oraz rośliny strączkowe. To kraj, w którym jada się ok. 20 różnych gatunków fasoli, w tym właśnie czerwoną, zwaną również fasolą kidney. Najbardziej znane potrawy, w których gra ona pierwszoplanową rolę to chili con carne oraz burritos. Jednak doskonale sprawdza się także w wielu zupach i sałatkach. W Polsce najłatwiej dostać fasolę czerwoną w puszce, która sprawdza się tak samo dobrze jak ta świeżo zerwana.
Zupa z czerwoną fasolą
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (np. marki Sandra)
- bulion warzywny
- 2 młode marchewki
- 10 niedużych młodych ziemniaków
- świeża pietruszka
- 1/2 cebuli
- 2 kiełbaski
- ziele angielskie
- liść laurowy
- łyżeczka majeranku
- śmietanka 12%
- łyżka oleju
- sól i pieprz
Wykonanie
Do bulionu warzywnego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną na małe kawałki młodą marchewkę. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ją aż do momentu zeszklenia.
Potem dodajemy plasterki kiełbasy, a całość smażymy około 10 minut. Do gotującego się wywaru wrzucamy odcedzoną fasolę oraz gotową kiełbasę z cebulą, odrobinę soli, majeranku i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową zupę podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą
Składniki
- 1 puszka fasoli czerwonej (np. marki Sandra)
- 100 g makaronu penne
- 100 g wędliny drobiowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 kawałków papryki marynowanej
- 4 ogórki marynowane
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 3 łyżki oleju
Wykonanie
Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia na sałatkę. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Kolejno kroimy w kostkę wędlinę, ogórki oraz paprykę. Składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy dressing do sałatki. Do małego naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek Całość dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę gotowym dressingiem.
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też:Guacamole, czyli meksykański sos przyrządzany na bazie awokado
Zobacz też:Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką
Zobacz też:Dania jednogarnkowe: wołowina po burgundzku
