W skrócie
W wielkanocnym koszyku znajduje się kawałek chleba, wędliny, jajka, chrzan, sól oraz ciasto. To może być kawałek babki lub upieczone specjalnie na tę okazję mini serniczki. Są bardzo praktyczne, bo mają niewielkie rozmiary, łatwo je podzielić, a do tego wyśmienicie smakują. Mini serniczki z naszego przepisu nie zawierają mąki. Zamiast niej dodaje się budyń, dzięki któremu ciasto jest delikatniejsze, ale zwarte, nie rozpada się i nie pęka. Dodatkowo serniczki pieczone są w kąpieli wodnej, co sprawia, że stają się kremowe. Z podanych niżej proporcji wychodzą 24 serniczki. Jeden lub dwa można włożyć symbolicznie do koszyka ze święconką, a pozostałe zjeść ze smakiem podczas świętowania.
W galerii możesz zobaczyć, jak krok po kroku przygotować mini serniczki.
Przepis na serniczki do koszyka wielkanocnego
Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenia + chłodzenie
Porcja: 24 mini serniczki
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%,
- 100 ml mocno schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36%,
- 180 g herbatników,
- 80 g masła Łaciate,
- 40 g budyniu waniliowego,
- 100 g białego cukru,
- 2 średnie jajka,
- kolorowe jajeczka czekoladowe.
Jak zrobić mini serniczki, które idealnie pasują do koszyczka?
- Zaczęłam od przygotowania formy, którą wyłożyłam papierem do pieczenia babeczek i mini serniczków.
- Połamałam herbatniki, umieściłam je w naczyniu blendera i zmieliłam.
- Rozpuściłam masło w rondelku, dodałam do herbatników i dokładnie wymieszałam.
- Ciasto z herbatników nałożyłam do foremek i ugniotłam.
- Twaróg sernikowy Mlekpol włożyłam do naczynia miksera. Dodałam budyń, cukier, po czym wbiłam 2 jajka. Całość krótko miksowałam.
- Śmietankę wyjęłam z lodówki i ubiłam na sztywno.
- Następnie przełożyłam ubitą śmietanę do miski z masą na serniczki i wymieszałam całość łopatką.
- Masę sernikową nałożyłam łyżką do foremek. Wstawiłam je na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 165 stopni (góra-dół) na 35 minut. Na najniższej półce postawiłam naczynie z wrzącą wodą.
- Po 40 minutach pieczenia uchyliłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam w nim mini serniczki do całkowitego ostygnięcia. Dopiero potem włożyłam je na całą noc do lodówki.
- Mini serniczki udekorowałam kolorowymi jajkami.
Więcej pomysłów znajdziesz na Najlepsze w Kuchni