97 z 104
Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018...

Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018

Stanisław Zięba, Wiedeński Taras

Stanisław Zięba to niezwykle doświadczony kucharz. W zawodzie pracuje już od 35 lat. Po skończeniu szkoły gastronomicznej pracował w restauracjach m.in. w Krakowie, Tarnowie i Myśleni-cach. Od niedawna przygotowywane przez niego dania można skosztować w restauracji Wiedeński Taras, która od maja bieżącego roku działa w Bochni i oferuje posiłki z kuchni wiedeńskiej. - Gotowanie to moja wielka pasja już od najmłodszych lat - podkreśla pan Stanisław. Zaznacza on jednak, że zawód, który na co dzień wykonuje, nie należy do łatwych. - Kuchnia cały czas niesamowicie ewoluuje, a konsumenci są żądni nowych smaków. Cały czas trzeba być na bieżąco z nowinkami. Z tego samego powodu mój zawód jest też ciekawy - mówi.


Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT

Wróć na [a]http://www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku;www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku[/a

98 z 104
Kategoria: BAR/JADŁODAJNIA ROKU 2018...

Kategoria: BAR/JADŁODAJNIA ROKU 2018

Barter Chrzanów

Zapach prawdziwej polskiej kuchni, który unosi się w Chrzanowie - jak twierdzą w „Barterze” - pochodzi właśnie z ich restauracji. Lokal każdego dnia w swojej ofercie ma różne potrawy, jest ich zwykle ok. 20. Serce klientów skradły tradycyjne gołąbki. Wszystkie dania przygotowywane są tu na bieżąco, na miejscu z pełnej jakości produktów. Ręcznie lepione pierogi rozpływają się w ustach - to smak prawdziwej polskiej kuchni. Posmakujemy tu też gorących zup, naleśników, placków po węgiersku, różnego rodzaju mięs oraz surówek. Obecnie lokal prowadzony jest przez Teresę Bytomską i jej syna Kamila. - Te potrawy, które tu jadłem pamiętam z dzieciństwa - podkreśla jeden z klientów.



Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT

Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

99 z 104
Kategoria: KELNER ROKU 2018...

Kategoria: KELNER ROKU 2018

Karolina Nedved, Tawer, Oświęcim

Pani Karolina w Tawernie dopiero rozpoczyna swoją przygodę jako kelnerka. Pracuje tam trzy miesiące, jest kierownikiem zmiany i sprawuje pieczę nad pozostałymi kelnerami. Ukończyła technikum o profilu ekonomicznym, jednak swoje serce pozostawiła w kuchni i wśród zadowolonych klientów, którym na co dzień podaje dania znajdujące się w menu restauracji Tawerna. W gastronomii pracuje sześć lat i uwielbia kontakt z gośćmi. Jak mówi, Tawerna to doskonałe miejsce dla smakoszy włoskiej kuchni, ale kuchnia polska pozostanie w jej sercu. W domowym zaciszu chętnie gotuje i eksperymentuje w kuchni. Podkreśla, że w pracy panuje wspaniała atmosfera, ma bardzo dobry kontakt z szefostwem, co sprawia, że wszyscy razem tworzą zgrany zespół.


Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT

Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

100 z 104
Kategoria: KELNER ROKU 2018...

Kategoria: KELNER ROKU 2018

Asia Dudziak, Limka 28

Asia Dudziak skończyła technikum hotelarstwa i trzy lata temu rozpoczęła pracę w Limanova Hotel. - Szybko okazało się, że większą satysfakcję daje mi praca kelnerki, niż na recepcji - przyznaje Asia. - Dlatego też podjęłam świadomą decyzję o dołączeniu do załogi restauracji.

Jak podkreśla, dziś nie żałuje swojej decyzji. Jako kelnerka ma cały czas kontakt z ludźmi, a każdy dzień jest inny. Nie może narzekać na monotonię.

- Naszych gości witam z uśmiechem i pozytywnym nastawieniem. To podstawa. Staram się być pomocna, gdy nie wiedzą, które danie wybrać z karty - zaznacza kelnerka. - Zazwyczaj polecam to, co mi samej smakuje.

Jak dodaje, w pracy panuje miła atmosfera, przez co przychodzi do niej chętnie. Nie myśli też o zmianie zawodu. - Lubię to, co robię - kończy Asia.


Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT

Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kolej na Kasprowy Wierch stanęła. Rozpoczął się jej długi przegląd

Kolej na Kasprowy Wierch stanęła. Rozpoczął się jej długi przegląd

Przy dawnym obozie w Krakowie dziurę w ziemi zastępuje budynek Memoriału

Przy dawnym obozie w Krakowie dziurę w ziemi zastępuje budynek Memoriału

W Parku Tetmajera wiosna się rozkręca. A w czerwcu planowana jest tu Sobótka

W Parku Tetmajera wiosna się rozkręca. A w czerwcu planowana jest tu Sobótka

Zobacz również

Kolej na Kasprowy Wierch stanęła. Rozpoczął się jej długi przegląd

Kolej na Kasprowy Wierch stanęła. Rozpoczął się jej długi przegląd

Wielka radość kibiców żużla w Krakowie. Świętowali historyczne zwycięstwo!

Wielka radość kibiców żużla w Krakowie. Świętowali historyczne zwycięstwo!