
Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Stanisław Zięba, Wiedeński Taras
Stanisław Zięba to niezwykle doświadczony kucharz. W zawodzie pracuje już od 35 lat. Po skończeniu szkoły gastronomicznej pracował w restauracjach m.in. w Krakowie, Tarnowie i Myśleni-cach. Od niedawna przygotowywane przez niego dania można skosztować w restauracji Wiedeński Taras, która od maja bieżącego roku działa w Bochni i oferuje posiłki z kuchni wiedeńskiej. - Gotowanie to moja wielka pasja już od najmłodszych lat - podkreśla pan Stanisław. Zaznacza on jednak, że zawód, który na co dzień wykonuje, nie należy do łatwych. - Kuchnia cały czas niesamowicie ewoluuje, a konsumenci są żądni nowych smaków. Cały czas trzeba być na bieżąco z nowinkami. Z tego samego powodu mój zawód jest też ciekawy - mówi.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na [a]http://www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku;www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku[/a

Kategoria: BAR/JADŁODAJNIA ROKU 2018
Barter Chrzanów
Zapach prawdziwej polskiej kuchni, który unosi się w Chrzanowie - jak twierdzą w „Barterze” - pochodzi właśnie z ich restauracji. Lokal każdego dnia w swojej ofercie ma różne potrawy, jest ich zwykle ok. 20. Serce klientów skradły tradycyjne gołąbki. Wszystkie dania przygotowywane są tu na bieżąco, na miejscu z pełnej jakości produktów. Ręcznie lepione pierogi rozpływają się w ustach - to smak prawdziwej polskiej kuchni. Posmakujemy tu też gorących zup, naleśników, placków po węgiersku, różnego rodzaju mięs oraz surówek. Obecnie lokal prowadzony jest przez Teresę Bytomską i jej syna Kamila. - Te potrawy, które tu jadłem pamiętam z dzieciństwa - podkreśla jeden z klientów.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KELNER ROKU 2018
Karolina Nedved, Tawer, Oświęcim
Pani Karolina w Tawernie dopiero rozpoczyna swoją przygodę jako kelnerka. Pracuje tam trzy miesiące, jest kierownikiem zmiany i sprawuje pieczę nad pozostałymi kelnerami. Ukończyła technikum o profilu ekonomicznym, jednak swoje serce pozostawiła w kuchni i wśród zadowolonych klientów, którym na co dzień podaje dania znajdujące się w menu restauracji Tawerna. W gastronomii pracuje sześć lat i uwielbia kontakt z gośćmi. Jak mówi, Tawerna to doskonałe miejsce dla smakoszy włoskiej kuchni, ale kuchnia polska pozostanie w jej sercu. W domowym zaciszu chętnie gotuje i eksperymentuje w kuchni. Podkreśla, że w pracy panuje wspaniała atmosfera, ma bardzo dobry kontakt z szefostwem, co sprawia, że wszyscy razem tworzą zgrany zespół.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: KELNER ROKU 2018
Asia Dudziak, Limka 28
Asia Dudziak skończyła technikum hotelarstwa i trzy lata temu rozpoczęła pracę w Limanova Hotel. - Szybko okazało się, że większą satysfakcję daje mi praca kelnerki, niż na recepcji - przyznaje Asia. - Dlatego też podjęłam świadomą decyzję o dołączeniu do załogi restauracji.
Jak podkreśla, dziś nie żałuje swojej decyzji. Jako kelnerka ma cały czas kontakt z ludźmi, a każdy dzień jest inny. Nie może narzekać na monotonię.
- Naszych gości witam z uśmiechem i pozytywnym nastawieniem. To podstawa. Staram się być pomocna, gdy nie wiedzą, które danie wybrać z karty - zaznacza kelnerka. - Zazwyczaj polecam to, co mi samej smakuje.
Jak dodaje, w pracy panuje miła atmosfera, przez co przychodzi do niej chętnie. Nie myśli też o zmianie zawodu. - Lubię to, co robię - kończy Asia.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku