9 z 15
Kategoria: Kucharz Roku...

Tomasz Grabowski, Restauracja Garden, Proszowice

Kategoria: Kucharz Roku

Tomasz Grabowski (Restauracja Garden, Proszowice) wcale nie ukrywa, że jak wraca z pracy do domu, to już absolutnie nie gotuje. - Jem to, co mama zrobi. Choć dodam, że mama lubi, jak coś dla niej przygotuję - śmieje się. Kto zawód kucharza zna od podszewki, ten się nie dziwi, że po pracy chce omijać w domu patelnie i rondle, bo to bardzo trudna, wymagająca i wyczerpująca fizycznie robota. - Przyciągnęła mnie do niej pasja do gotowania. Skończyłem więc szkołę, znalazłem pracę w kuchni. W zawodzie jestem już 12 lat - mówi. Lata doświadczenia powodują, że patrzy na składniki i to, co z nimi zrobi, samo przychodzi Mu do głowy.




10 z 15
Kategoria: Barista Roku...

Mirosław Hędrzak, Lila Vanilla Cafe, Nowy Targ

Kategoria: Barista Roku

To dopiero historia! Mirosław Hędrzak z pracownika budowlanego przebranżowił się w baristę. - Gdy remontowaliśmy lokal na kawiarnię, stwierdziłem, że już nie chcę pracować na budowie i złożyłem CV właśnie do tej kawiarni - wspomina. Zawodu uczył się od podstaw. Był zmywak, pomoc w kuchni, kelnerowanie, obsługa ekspresu. Tak to wyglądało. - Teraz chcę zdobywać jak najwięcej doświadczenia. Uczyć się nowych technik przyrządzania kawy i obsługi gości - mówi pan Mirosław. A jakich rad mógłby udzielić osobom rozpoczynającym swoją przygodę z gastronomią? - Cierpliwość - brakuje tego ludziom rozpoczynającym pracę w gastronomii. Pierwszy zgrzyt między kelnerem, a klientem i już pracownik chce odejść, bo ucierpiały jego ambicje. I jeśli jesteś młody stawiaj doświadczenie ponad pieniądze. Młodzi ludzi, chcą zarabiać tyle ile ich starsi koledzy z branży, a często nie wiedzą czym się różni Americano od Espresso.




11 z 15
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku...

Andrzej Knaga, Niebiańska Cukiernia, Kraków

Kategoria: Mistrz Słodkości Roku

Andrzej Knaga pokochał słodkości jako chłopiec. Miłością do ciast i tortów zaraziły Go mama i babcia. Słodka podróż trwa już ponad 25 lat. - Kocham dekorować, tworzyć. Kocham piękno i wszystko, co naturalne i zdrowe. Kocham zmysłowość i grę smaków. Największą radość daje mi zachwyt klientów – mówi. Jest ogromnym przeciwnikiem sztucznych dodatków do ciast, kremów z proszku i chemicznych składników. Określa się mianem kreatora smaku i piękna. Pracę traktuje jak misję, której celem jest szczęście i radość ludzi: - Jestem, bo ty jesteś, bo wy jesteście, bo ze mną życie jest o niebo słodsze i zawsze z wielką pasją i sercem dla Was.




12 z 15
Kategoria: Kawiarnia Roku...

Trzy Kawki, Kraków, Kuźnicy Kołłątajowskiej 4A

Kategoria: Kawiarnia Roku

To prowadzona z pasją sąsiedzka kawiarnia na północy Krakowa, w której napijesz się dobrej kawy speciality z lokalnej palarni, zjesz ciasto domowego wypieku, gofry i inne dobroci, jak czytamy na fanpage’u kawiarni nominowanej przez Was do naszej akcji Mistrzów Smaku. Niedawno, bo w maju Trzy Kawki świętowały swoje czwarte urodziny. Kawiarnia ma grono swoich cudownych kawiarnianych przyjaciół, co daje niezmierne szczęście i radość.




Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tradycja i rękodzieło na wyciągnięcie ręki. Rozpoczął się Kiermasz Rzemiosła

Tradycja i rękodzieło na wyciągnięcie ręki. Rozpoczął się Kiermasz Rzemiosła

Mieszczańskie wnętrza Galerii Marii Ritter w Nowym Sączu kusiły atrakcjami

Mieszczańskie wnętrza Galerii Marii Ritter w Nowym Sączu kusiły atrakcjami

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Zobacz również

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną