
Tomasz Grabowski, Restauracja Garden, Proszowice
Kategoria: Kucharz Roku
Tomasz Grabowski (Restauracja Garden, Proszowice) wcale nie ukrywa, że jak wraca z pracy do domu, to już absolutnie nie gotuje. - Jem to, co mama zrobi. Choć dodam, że mama lubi, jak coś dla niej przygotuję - śmieje się. Kto zawód kucharza zna od podszewki, ten się nie dziwi, że po pracy chce omijać w domu patelnie i rondle, bo to bardzo trudna, wymagająca i wyczerpująca fizycznie robota. - Przyciągnęła mnie do niej pasja do gotowania. Skończyłem więc szkołę, znalazłem pracę w kuchni. W zawodzie jestem już 12 lat - mówi. Lata doświadczenia powodują, że patrzy na składniki i to, co z nimi zrobi, samo przychodzi Mu do głowy.

Mirosław Hędrzak, Lila Vanilla Cafe, Nowy Targ
Kategoria: Barista Roku
To dopiero historia! Mirosław Hędrzak z pracownika budowlanego przebranżowił się w baristę. - Gdy remontowaliśmy lokal na kawiarnię, stwierdziłem, że już nie chcę pracować na budowie i złożyłem CV właśnie do tej kawiarni - wspomina. Zawodu uczył się od podstaw. Był zmywak, pomoc w kuchni, kelnerowanie, obsługa ekspresu. Tak to wyglądało. - Teraz chcę zdobywać jak najwięcej doświadczenia. Uczyć się nowych technik przyrządzania kawy i obsługi gości - mówi pan Mirosław. A jakich rad mógłby udzielić osobom rozpoczynającym swoją przygodę z gastronomią? - Cierpliwość - brakuje tego ludziom rozpoczynającym pracę w gastronomii. Pierwszy zgrzyt między kelnerem, a klientem i już pracownik chce odejść, bo ucierpiały jego ambicje. I jeśli jesteś młody stawiaj doświadczenie ponad pieniądze. Młodzi ludzi, chcą zarabiać tyle ile ich starsi koledzy z branży, a często nie wiedzą czym się różni Americano od Espresso.

Andrzej Knaga, Niebiańska Cukiernia, Kraków
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku
Andrzej Knaga pokochał słodkości jako chłopiec. Miłością do ciast i tortów zaraziły Go mama i babcia. Słodka podróż trwa już ponad 25 lat. - Kocham dekorować, tworzyć. Kocham piękno i wszystko, co naturalne i zdrowe. Kocham zmysłowość i grę smaków. Największą radość daje mi zachwyt klientów – mówi. Jest ogromnym przeciwnikiem sztucznych dodatków do ciast, kremów z proszku i chemicznych składników. Określa się mianem kreatora smaku i piękna. Pracę traktuje jak misję, której celem jest szczęście i radość ludzi: - Jestem, bo ty jesteś, bo wy jesteście, bo ze mną życie jest o niebo słodsze i zawsze z wielką pasją i sercem dla Was.

Trzy Kawki, Kraków, Kuźnicy Kołłątajowskiej 4A
Kategoria: Kawiarnia Roku
To prowadzona z pasją sąsiedzka kawiarnia na północy Krakowa, w której napijesz się dobrej kawy speciality z lokalnej palarni, zjesz ciasto domowego wypieku, gofry i inne dobroci, jak czytamy na fanpage’u kawiarni nominowanej przez Was do naszej akcji Mistrzów Smaku. Niedawno, bo w maju Trzy Kawki świętowały swoje czwarte urodziny. Kawiarnia ma grono swoich cudownych kawiarnianych przyjaciół, co daje niezmierne szczęście i radość.