Hasło jubileuszowej, 25. edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych brzmiało: "Powróćmy jak za dawnych lat". Pracę zawodników oraz jej smakowite efekty oceniało 40 jurorów. Jednym z nich był Robert Sowa - mistrz kulinarny i absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
Co roku konkurs ten jest organizowany jest we współpracy z szefami kuchni krakowskich restauracji i cukierni. Ma m.in. rozwijać zawodowe zainteresowania uczniów, rozbudzać pomysłowość i inicjatywę, wyrabiać poczucie estetyki i piękna. To także okazja do integracji szkół kształcących młodzież w zawodach szkolnictwa branżowego: kucharza, technika żywienia i usług gastronomicznych, cukiernika, kelnera, technika usług kelnerskich, barmana, technika technologii żywności - nie tylko w kraju, ale też za granicą.
W tegorocznych zawodach wzięło udział dwudziestu dwóch młodych kucharzy, sześciu kelnerów, dziewiętnastu cukierników oraz czternastu barmanów. Stoły zapełniły się nietuzinkowymi i wyjątkowo dopracowanymi potrawami i koktajlami. Zwycięzcą w kategorii kucharz został uczeń reprezentujący Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, w cukiernictwie najlepsza okazała się reprezentantka Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu. Po zaciętej rywalizacji w kategorii kelner pierwsze miejsce ex aequo przyznano duetom uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. W kategorii barman bezkonkurencyjna okazała się uczennica Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bożkowie.
W gronie laureatów XXV Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych znaleźli się:
Kucharz - kategoria polska
- I miejsce - Wiktor Wołczyk, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, Kielce
- II miejsce - Dawid Krzysik, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Iwonicz-Zdrój
- III miejsce - Maksym Diachenko, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 Kraków
Cukiernik - kategoria polska
- I miejsce - Milena Liszka, Technikum Nr 1 w Zespole Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu
- II miejsce - Joanna Kaniecka, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
- III miejsce - Patryk Podsiadło, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Kelner - kategoria polska
- I miejsce - Emila Wójcik, Aleksandra Konieczna, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju oraz ex aequo Patrycja Franaszek, Mateusz Durbas, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, Kraków
- III miejsce - Malwina Kubas, Aleksandra Moszkowicz, Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 w Zespole Szkół Spożywczych i Biznesowych, Jarosław
Barman - kategoria polska
- I miejsce - Maja Jakubowska, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, Bożków
- II miejsce - Aron Ogiela, Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących, Sułkowice
- III miejsce - Samuel Miśkowiec, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, Lubień.
W konkursie tym mogą wziąć udział uczniowie szkół kształcących w branżach HGT i SPC. Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy, a laureaci także nagrody rzeczowe.
Kto i kiedy powoduje wypadki drogowe w Polsce
