1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Moskole wpisano od 2011 roku na listę produktów...
fot. Andrzej Banas/Gazeta Krakowska

Moskole

Moskole wpisano od 2011 roku na listę produktów tradycyjnych. To placki z mąki owsianej lub jęczmiennej, pieczone na rozgrzanej blasze.

2 z 6
Moskole to jedne z tradycyjnych potraw z Podhala. Kliknij w...
fot. Andrzej Banas/Gazeta Krakowska

Moskole - tradycja Podhala

Moskole to jedne z tradycyjnych potraw z Podhala. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć dania, które intrygują nazwą lub sposobem przygotowania.

3 z 6
Prołzioki są bliskie podkarpackim proziakom. Nazwa pochodzi...
fot. Krzysztof Kapica

Prołzioki

Prołzioki są bliskie podkarpackim proziakom. Nazwa pochodzi od słowa proza oznaczającego sodę oczyszczoną.

4 z 6
Nazwa oznacza suszenie przez wędzenie. Produkt tradycyjnie...
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Suska sechlońska

Nazwa oznacza suszenie przez wędzenie. Produkt tradycyjnie stosuje się np.: do bigosu.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Są ranni. Droga w stronę Zakopanego zablokowana

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Są ranni. Droga w stronę Zakopanego zablokowana

W zbrojowni wawelskiej będzie można poczuć klimat Krakowa sprzed 1000 lat

W zbrojowni wawelskiej będzie można poczuć klimat Krakowa sprzed 1000 lat

Muszyna nagradza turystów, którzy ponoszą opłatę uzdrowiskową. Przygotowali rabaty

Muszyna nagradza turystów, którzy ponoszą opłatę uzdrowiskową. Przygotowali rabaty

Zobacz również

Te nastolatki powalczą o koronę miss w Krakowie. Finał już za kilkanaście dni

Te nastolatki powalczą o koronę miss w Krakowie. Finał już za kilkanaście dni

Archidiecezja Krakowska ma nowych diakonów. Święcenia przyjęli w katedrze na Wawelu

Archidiecezja Krakowska ma nowych diakonów. Święcenia przyjęli w katedrze na Wawelu