Muffiny to nic innego jak ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami albo nawet z mięsem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. W Polsce też pieczone coraz częściej. Z okazji Dnia Muffina mamy dla was przepisy na muffinki w wersji słodkiej i wytrawnej.
Spis treści
Kolorowe muffinki z bakaliami [PRZEPIS]

Składniki:
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g bakalii (skórki kandyzowanej, rodzynek, żurawiny)
- 1 tabliczka białej czekolady
- kandyzowana papaja w kostkach do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodawać do suchych składników. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać upieczone muffinki. Wierzch muffinek udekorować kandyzowanymi kostkami papai.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej z kabanosem i serem [PRZEPIS]

Składniki na 18 muffinek
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki lnu mielonego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżka suszonej cebuli
- szczypta ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki soli
- 200g kabanosów z chili
- 200g sera wędzonego w kawałku
- 1-2 szklanki wody
- masło do wysmarowania foremek
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, len i przyprawy.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki dodać do miski z mąką i przyprawami. Dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby można dolać więcej wody.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffiny wysmarować masłem, przełożyć do niej masę, tak aby nie wypełniały całej wysokości formy. Piec ok. 30-40 minut - do suchego patyczka.
Przepis Andżeliki Knop
Szybkie muffinki z malinami [PRZEPIS]

Składniki
- 45 dag mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 dag malin
Wykonanie
Jajka połączyć z mlekiem i olejem. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia.
Suche składniki stopniowo dodawać do masy płynnej. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Dodać maliny i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec 30 minut w temperaturze 195 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem [PRZEPIS]

Składniki
- 1 świeża zielona papryka
- 1 świeża czerwona papryka
- 100 g czarnych oliwek drylowanych
- 2 świeże papryki chili
- 500 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 ml oliwy z oliwek
- 250 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
- garść liści świeżej bazylii
- 3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
Wykonanie
Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.
Orkiszowe muffinki [PRZEPIS]

Składniki
- 150 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta pieprzu
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- kabanosy
- 100 g zielonych oliwek
- 100 g startego parmezanu
- jajko
- 180 ml mleka
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę orkiszową. Dodać proszek do pieczenia, czosnek niedźwiedzi i pieprz. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, dodać je do miski. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z mlekiem. Oliwki pokroić na małe kawałeczki. Do suchych składników dodać oliwki, parmezan oraz składniki mokre, całość dokładnie wymieszać.
Do formy na muffinki wykładać ciasto wypełniając nim 3/4 wysokości naczynia. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis Andżeliki Knop
