Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Muffinki to prosta i szybka przekąska. Doczekała się nawet swojego święta! [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Z okazji Dnia Muffina, który wypada 30 marca, mamy dla was przepisy na muffinki w wersji słodkiej i wytrawnej.
Z okazji Dnia Muffina, który wypada 30 marca, mamy dla was przepisy na muffinki w wersji słodkiej i wytrawnej.
Muffinki - proste w przygotowaniu, niedrogie i pyszne! Na słono i słodko. Co ciekawe – doczekały się nawet swojego święta! Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie 30 marca. Zobaczcie przepisy na ten przysmak.

Muffiny to nic innego jak ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami albo nawet z mięsem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. W Polsce też pieczone coraz częściej. Z okazji Dnia Muffina mamy dla was przepisy na muffinki w wersji słodkiej i wytrawnej.

Spis treści

Kolorowe muffinki z bakaliami [PRZEPIS]

Kolorowe muffinki z bakaliami.
Kolorowe muffinki z bakaliami. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g bakalii (skórki kandyzowanej, rodzynek, żurawiny)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • kandyzowana papaja w kostkach do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodawać do suchych składników. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać upieczone muffinki. Wierzch muffinek udekorować kandyzowanymi kostkami papai.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej  z kabanosem i serem [PRZEPIS]

Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej  z kabanosem i serem.
Muffiny pizzowe z mąki pełnoziarnistej  z kabanosem i serem. Fot. Andżelika Knop

Składniki na 18 muffinek 

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki lnu mielonego 
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich 
  • łyżka suszonej cebuli 
  • szczypta ostrej papryki w proszku 
  • pół łyżeczki soli 
  • 200g kabanosów z chili 
  • 200g sera wędzonego w kawałku 
  • 1-2 szklanki wody 
  • masło do wysmarowania foremek

 
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, len i przyprawy. 
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki dodać do miski z mąką i przyprawami. Dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby można dolać więcej wody.  
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffiny wysmarować masłem, przełożyć do niej masę, tak aby nie wypełniały całej wysokości formy. Piec ok. 30-40 minut - do suchego patyczka. 
Przepis Andżeliki Knop

Szybkie muffinki z malinami [PRZEPIS]

Szybkie muffinki z malinami.
Szybkie muffinki z malinami. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 45 dag mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 dag malin

Wykonanie
Jajka połączyć z mlekiem i olejem. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia.
Suche składniki stopniowo dodawać do masy płynnej. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Dodać maliny i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec 30 minut w temperaturze 195 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem [PRZEPIS]

Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem.
Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem.

Składniki

  • 1 świeża zielona papryka
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 100 g czarnych oliwek drylowanych
  • 2 świeże papryki chili
  • 500 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 250 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
  • garść liści świeżej bazylii
  • 3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego

Wykonanie
Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.

Orkiszowe muffinki [PRZEPIS]

Orkiszowe muffinki.
Orkiszowe muffinki. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • kabanosy
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g startego parmezanu
  • jajko
  • 180 ml mleka

Wykonanie
Do miski przesiać mąkę orkiszową. Dodać proszek do pieczenia, czosnek niedźwiedzi i pieprz. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, dodać je do miski. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z mlekiem. Oliwki pokroić na małe kawałeczki. Do suchych składników dodać oliwki, parmezan oraz składniki mokre, całość dokładnie wymieszać.
Do formy na muffinki wykładać ciasto wypełniając nim 3/4 wysokości naczynia. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis Andżeliki Knop

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska