MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niski indeks glikemiczny to taki, który nie przekracza...
fot. Pierre Bamin/Unsplash

Na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest wiele! Zobacz, jak zdrowa jest świeża kukurydza w kolbach

Kukurydza ma niski indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny to taki, który nie przekracza wartości 55. Dla ugotowanych świeżych ziaren jest to IG 52, co oznacza, że ich jedzenie tylko w nieznacznym stopniu podnosi poziom glukozy we krwi. To dobra informacja dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, którzy mogą włączyć do diety pewne ilości nasion w takiej właśnie postaci (ale nie w innej). Dodatek małej porcji zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek, dodatkowo spowolni trawienie i wchłanianie węglowodanów, a także umożliwi przyswajanie w organizmie rozpuszczalnych w tłuszczu składników, głównie karotenów.

Zobacz również

Kiedy pojedziemy znowu całą obwodnicą Szczecinka w ciągu drogi S11? [zdjęcia]

Kiedy pojedziemy znowu całą obwodnicą Szczecinka w ciągu drogi S11? [zdjęcia]

ME 2024. Łukasz Skorupski: - Daliśmy kibicom trochę radości

ME 2024. Łukasz Skorupski: - Daliśmy kibicom trochę radości

Polecamy

Rafał Boguski przejął Świt Krzeszowice i przed nowym wyzwaniem czuje ekscytację

ROZMOWA
Rafał Boguski przejął Świt Krzeszowice i przed nowym wyzwaniem czuje ekscytację

Ostrzegają przed rosyjską dezinformacją. Potrzebni są wojownicy internetu

Ostrzegają przed rosyjską dezinformacją. Potrzebni są wojownicy internetu

Na krakowskich Błoniach zaczęły się... sianokosy

Na krakowskich Błoniach zaczęły się... sianokosy