13 z 15
Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz?...
fot. 123rf

12. Brak namaczania roślin strączkowych

Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz? To błąd. I to wcale niezwiązany ze smakiem, ale przede wszystkim ze zdrowiem. Rośliny strączkowe namaczamy po to, by wypuściły szkodliwe substancje, nie po to, by je zmiękczyć. Poza tym taki zabieg sprawia, że potrawa zawierająca strączki będzie szybciej strawna.

14 z 15
Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży...
fot. 123rf

13. Nieczytanie przepisu przed gotowaniem

Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży błąd. Po pierwsze może się skończyć przykrą niespodzianką w postaci konieczności zorganizowania szybkiej wycieczki do sklepu. Po drugie bez wstępnego rozeznania łatwo o pomyłkę w ocenie trudności przepisu. Zamiast srogo się rozczarować, po prostu lepiej przeczytaj przepis.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Polecamy

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"