https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze smaki Małopolski wybrane

Najlepsze smaki Małopolski wybrane
Najlepsze smaki Małopolski wybrane Michał Gąciarz
Pasztet z bobu, kiełbasa z fasoli, tort chlebowy, pierogi z bryndzą czy pajda zbója Wasyla - między innymi takich pyszności można było skosztować w weekend na placu Wolnica w Krakowie, gdzie odbywał się finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Impreza już po raz 11. zgromadziła lokalnych producentów żywności z całej Małopolski. I po raz kolejny okazało się, że smacznych i zdrowych produktów nie brakuje. Krakowianie kosztowali pysznych miodów, chlebów na tradycyjnym zakwasie i wędlin produkowanych według receptur naszych dziadków.

Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne, tradycyjne oraz regionalne. W czerwcu i lipcu w siedmiu miastach odbywały się półfinały festiwalu, na których lokalni producenci walczyli  o uznanie jury i publiczności. Podczas każdego półfinału, jak również w trakcie finału, organizowany był konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy oceniała komisja konkursowa. 

Kto wygrał w tym roku? Tytuł Małopolski Smak 2016 jury przyznało kiełbasie suchej krakowskiej. Docenione zostały niepowtarzalny smak i naturalne składniki. 

Źródło: Gazeta Krakowska

Wybrane dla Ciebie

Do Krakowa zjechały na targi małe, mobilne... domy. Ile za ruchomy metr?

Do Krakowa zjechały na targi małe, mobilne... domy. Ile za ruchomy metr?

„Szlak Dolinek Jurajskich na raty” – PTTK zaprasza na weekendową wycieczkę

NASZ PATRONAT
„Szlak Dolinek Jurajskich na raty” – PTTK zaprasza na weekendową wycieczkę

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska