https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze smaki Małopolski wybrane

Najlepsze smaki Małopolski wybrane
Najlepsze smaki Małopolski wybrane Michał Gąciarz
Pasztet z bobu, kiełbasa z fasoli, tort chlebowy, pierogi z bryndzą czy pajda zbója Wasyla - między innymi takich pyszności można było skosztować w weekend na placu Wolnica w Krakowie, gdzie odbywał się finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Impreza już po raz 11. zgromadziła lokalnych producentów żywności z całej Małopolski. I po raz kolejny okazało się, że smacznych i zdrowych produktów nie brakuje. Krakowianie kosztowali pysznych miodów, chlebów na tradycyjnym zakwasie i wędlin produkowanych według receptur naszych dziadków.

Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne, tradycyjne oraz regionalne. W czerwcu i lipcu w siedmiu miastach odbywały się półfinały festiwalu, na których lokalni producenci walczyli  o uznanie jury i publiczności. Podczas każdego półfinału, jak również w trakcie finału, organizowany był konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy oceniała komisja konkursowa. 

Kto wygrał w tym roku? Tytuł Małopolski Smak 2016 jury przyznało kiełbasie suchej krakowskiej. Docenione zostały niepowtarzalny smak i naturalne składniki. 

Źródło: Gazeta Krakowska

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska