![[sc]Nalewka z aronii [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3d/6d/527a0dcf7295b_o_large.jpg)
[sc]Nalewka z aronii [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z aronii[/sc]
Składniki:
1 kg owoców aronii
0,5 l litra spirytusu
0,5 l wódki 40 proc.
600 g cukru
sok z cytryny albo łyżeczka kwasku cytrynowego
laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce aronii umyć, osuszyć i zamrozić (najlepiej przez przynajmniej jeden dzień). Następnie odmrozić i przesypać do słoja (część owoców można lekko rozgnieść). Dodać cukier, sok z cytryny (albo kwasek cytrynowy), przeciętą wzdłuż laskę wanilii, spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu przez około miesiąc.
Od czasu do czasu mieszamy delikatnie zawartość słoja, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Po upływie miesiąca nalewkę odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka "dojrzała".
![[sc]Nalewka z czarnej porzeczki [przepis. Zobacz, jak zrobić...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/88/f3/527a110f2a911_o_xlarge.jpg)
[sc]Nalewka z czarnej porzeczki [przepis. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki[/sc]
Składniki:
1,5 kg czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
700 g cukru
0,5 l spirytusu
0,5 litra wódki
Przygotowanie:
Porzeczki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć. Następnie zgnieść, wrzucić do słoja, przesypać cukrem i pozostawić na kilka dni.
Dodać spirytus i pozostawić na około 4 tygodnie. Powstały płyn odlać do osobnego naczynia, zakręcić i zostawić. Do porzeczek dolać wódkę i pozostawić jeszcze na około 4 tygodnie. Następnie odcedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Całość zmieszać z odlanym wcześniej płynem i przelać do wyparzonych uprzednio butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w zaciemnionym i chłodnym miejscu przez około 6 miesięcy.
Nalewka doskonale smakuje podawana w kieliszkach. Jest też wspaniałym dodatkiem do ciast (m.in. nasączania biszkopta) i deserów oraz kawy.
![[sc]Pigwówka - nalewka z pigwy [przepis]. Zobacz, jak zrobić...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/32/52/527a1105c6d0c_o_xlarge.jpg)
[sc]Pigwówka - nalewka z pigwy [przepis]. Zobacz, jak zrobić pigwówkę[/sc]
Składniki:
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki
sok i skórka z połówki pomarańczy
Przygotowanie:
Pigwę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki, wsypać do słoja i przesypać cukrem. Pozostawić w możliwie ciepłym miejscu na kilka dni.
Dodać miód, rum, wódkę, sok z połówki pomarańczy i obraną skórkę (bez białych fragmentów).
Pozostawić w ciepłym miejscu na około
5 tygodni. Od czasu do czasu potrząsać słojem, aby wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć, a cukier się rozpuścił.
Przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę i przelać do wyparzonych butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w chłodnym i zaciemnionym miejscu przez około pół roku.
![[sc]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/82/86/527a10fe7cd46_o_xlarge.jpg)
[sc]
Jeżynówka - nalewka z jeżyn [przepis. Zobacz, jak zrobić jeżynówkę[/sc]
Składniki:
1 kg jeżyn
600 g cukru
300 ml spirytusu
250 ml wódki
250 ml rumu
laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć na sitku. Przekładać warstwami do słoja przesypując cukrem. Słoik zakręcić i zostawić na tydzień. Następnie dodać spirytus, laskę wanilii i pozostawić na 3 tygodnie w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Od czasu do czasu mieszać owoce lub potrząsać słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
Następnie powstały płyn zlać do butelki, a jeżyny lekko zgnieść i dodać wódkę z rumem. Pozostawić jeszcze na ok. tydzień.
Całość przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę, wymieszać z odlanym wcześniej spirytusem i przelać do butelek.
Szczelnie zakręcić i pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała.