W treści tego artykułu umieszczone są tzw. linki afiliacyjne naszych partnerów. Klikając w nie, wspierasz naszą działalność, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów.
Okres bożonarodzeniowy to także czas odwiedzin, biesiadowania przy stole oraz smakowitych chwil w gronie rodziny i przyjaciół. Szukasz nietypowych pomysłów na dania, które możesz podać gościom na bożonarodzeniowym przyjęciu? A może chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub drugą połówkę nowymi smakami? W poniższym materiale znajdziesz przepisy na wyśmienite potrawy z Kuchni Lidla, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych koneserów kuchni.
Pomysł na przystawkę: Sałatka z rucoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Co powiesz na połączenie wyrazistej rucoli, rozpływającej się w ustach mozzarelli oraz włoskiej szynki bresaola? Przedstawiamy przystawkę idealną! Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
- rukola – 150 g,
- ser mozzarella – 200 g,
- szynka wołowa bresaola – 100 g,
- oliwa z oliwek – 4 łyżki,
- sól – do smaku,
- krem balsamiczny – 2 łyżki,
- pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę odsączamy i kroimy w słupki. Pokrojone kawałki sera owijamy plasterkami szynki.
- Roladki smażymy po minucie, z każdej strony na łyżce oliwy.
- Na talerzu umieszczamy rucolę, a następnie układamy na niej roladki.
- Gotowe danie polewamy sosem z 3 łyżek oliwy, kremu balsamicznego, szczypty soli i pieprzu.
Więcej przepisów na wyjątkowe przystawki znajdziesz w Kuchni Lidla.
Wyjątkowa grzybowa, czyli kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Chociaż na wielu wigilijnych stołach już niebawem zagości zupa grzybowa, zimową porą warto skusić się na przygotowanie jej na obiad w wyrafinowanej, kremowej wersji. Potrzebne składniki:
- pierś kurczaka – 600 g,
- ryż jaśminowy – 1 szklanka,
- marchew – 2 szt.,
- seler naciowy – 2 łodygi,
- cebula – 1 szt.,
- bulion drobiowy – 1,5 l,
- szpinak – 2 garście,
- natka pietruszki – 3 łyżki,
- śmietana 18% – 100 g,
- starty parmezan – ⅓ szklanki,
- masło – 3 łyżki,
- krojone mrożone prawdziwki – 300 g,
- rozmaryn – 3 gałązki,
- czosnek – 3 ząbki,
- sól – do smaku,
- pieprz – do smaku,
- olej słonecznikowy – 50 ml.
Sposób przygotowania:
- 30 minut przed rozpoczęciem gotowania rozmrażamy prawdziwki.
- W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy przez 5 minut piersi kurczaka.
- Dodajemy ryż, pokrojoną marchew, seler i cebulę. Całość smażymy ok. 2-3 minut i zalewamy bulionem. Następie gotujemy 30 minut pod przykryciem.
- Wyjmujemy i kroimy kurczaka, ponownie dodajemy go do zupy. Dodajemy śmietanę, parmezan i szpinak oraz przyprawy: sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Całość gotujemy przez 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Grzyby wraz z masłem, plastrami czosnku, rozmarynem, solą i pieprzem pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez ok. 25-30 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 220°C.
- Do misek wykładamy grzyby i zalewamy zupą.
Szukasz inspiracji na nietypowy obiad? Odwiedź Kuchnię Lidla.
Przepis na prosty i szybki obiad: Kurczak w sosie pesto
Danie z kurczakiem w nowej, zielonej odsłonie? Sięgnij po przepis na aromatycznego kurczaka w sosie pesto. Przygotuj:
KURCZAK
- piersi kurczaka – 2 szt.,
- mąka pszenna – 2 łyżki,
- sól i pieprz – do oprószenia mięsa,
- oliwa z oliwek.
SOS PESTO
- śmietana 30% – 300 ml,
- bulion drobiowy – ¾ szklanki,
- mąka pszenna – 1 łyżka,
- masło – 1 łyżka,
- czosnek – 1 ząbek,
- parmezan – 160 g,
- świeża bazylia – 1 garść,
- zielone pesto – ½ szklanki,
- sól i pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy tak, by powstały cztery filety. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
- Piersi kurczaka obsmażamy na oliwie na złoty kolor, następnie przekładamy je na ciepły półmisek i przykrywamy folią aluminiową.
- Na patelni, na której smażył się kurczak, rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy, aż się zarumieni, po czym dodajemy śmietanę i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy starty parmezan oraz zielone pesto. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
- Do sosu pesto przekładamy usmażonego kurczaka i gotujemy całość ok. 5 minut.
- Kurczaka dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
- Podajemy z ryżem, makaronem lub gnocchi.
Przepis na szybki deser: Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
Przepis na szybki deser z sezonowymi owocami? Idealną propozycją będzie Tiramisu z duszonymi jabłkami oraz dodatkiem włoskich ciasteczek cantuccini. Składniki:
- jabłka – 3 szt.,
- cukier puder – 50 g (trochę zostawiamy do dekoracji),
- śliwki w syropie – 600 g,
- laska wanilii – 1 szt.,
- serek mascarpone – 200 g,
- masło – 80 g,
- mleko – 50 ml,
- sok jabłkowy – 150 ml,
- ciasteczka cantuccini – 100 g,
- słupki migdałowe – 60 g,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- cynamon – ½ łyżeczki,
- rum – do smaku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki.
- Na patelni podgrzewamy masło i cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i cynamon. Następnie dusimy przez ok. 3 minuty, dodajemy sok jabłkowy i gotujemy aż do miękkości.
- Odsączone z syropu śliwki drobno kroimy. Można dodać odrobinę rumu.
- Do miski dodajemy mascarpone, wydrążone ziarenka wanilii, cukier puder, mleko i tartą skórkę z pomarańczy. Wszystko ucieramy na gładką masę.
- Do rozgniecionych widelcem duszonych jabłek dodajemy słupki migdałowe.
- Do szklanek lub pucharków dodajemy warstwę duszonych jabłek, śliwek, masy z mascarpone oraz pokruszonych ciasteczek cantuccini. Na koniec dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej pysznych przepisów z Kuchni Lidla zajrzyj do gazetki z przepisami z użyciem produktów DELUXE i BELBAKE.