
Marchewka
Tutaj interesuje nas końcówka, która kończy się natką. Obetnij ją na wysokości centymetra i włóż do płaskiego pojemnika z odrobiną wody. Po 10 dniach wyrośnie świeża natka, którą będzie można wykorzystać w sałatce.

Sałata rzymska
Nie wyrzucaj resztek sałaty rzymskiej! Z łatwością sprawisz, że odrośnie. Wystarczy, że umieścisz końcówkę głąba w wodzie na kilka dni. Uzupełniaj wodę, jeśli jej poziom spadnie poniżej 1,25 centymetra. Gdy zauważysz, że rosną nowe liście, możesz przesadzić sałatę do ziemi. Ta sama zasada dotyczy każdego rodzaju sałaty – dopilnuj jednak, aby końcówka nie spleśniała!

Zielona cebulka
Zdecydowanie najprostsza roślina w domowej uprawie. Wystarczy końcówka cebulki włożona do wody – wlej tylko tyle, aby przykryło warzywo. Po 10 dniach cebulka będzie gotowa do użycia w kuchni.

Czosnek
Wystarczy ci jeden, nieobrany ząbek. Włóż go do szklanki z odrobiną wody i poczekaj na kiełkowanie. Alternatywnie, możesz zasadzić ząbek bezpośrednio w ziemi. Kiełki czosnku są jadalne, stosunkowo łagodne w smaku i wypełnione witaminami.