Ryby na wigilijnym stole symbolizują Chrystusa. Powinny więc znaleźć się na świątecznym stole. Co ciekawe - nasi pradziadowie zajadali się zupełnie innymi rybami niż karp! Na stołach były łososie, liny, szczupaki, okonie, leszcze, czeczugi, dorsze i śledzie. Karp pojawił się dopiero po wojnie, ponieważ kraj był w ruinie, a stawy "karpiowe" można było szybko zapełnić! Stąd zapewne popularność karpia na wigilijnych stołach. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco odejść od tej młodej tradycji i podać inną rybę!
Ryba po grecku – przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
- 1 kg filetów mintaja
- ½ kg marchewki
- 1 mały seler
- 1 duża pietruszka
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 jajka (do panierowania ryby)
- bułka tarta
- olej do smażenia ryby
- 1 kostka masła
- przyprawy do smaku według uznania: wegeta, pieprz, sól, przyprawa do ryby
Wykonanie
Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę pamiętając, aby ich nie mieszać przed duszeniem. Cebulę kroimy również w kostkę zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy. Następnie odcedzamy, aby pozbawić ją goryczki.
Warzywa poddajemy obróbce termicznej - do rondla wkładamy masło, kiedy się rozpuści wkładamy marchewkę i dusimy ją 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładamy pietruszkę i znowu dusimy 10 minut, następnie dodajemy seler i tak samo 10 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy zaparzoną cebulę, koncentrat pomidorowy i oczywiście przyprawiamy do smaku. Jeżeli w trakcie duszenia uznamy, że konsystencja jest zbyt sucha podlewamy wodą tak, aby warzywa były soczyste. Warzywa dzielimy na 3 części.
Rybę oprószamy przyprawą do ryb i lekko solimy, panierujemy i smażymy.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na spodzie układamy 1 część warzyw, na to układamy usmażoną rybę, przykrywamy 2 warstwą i znowu układamy rybkę przykrywamy pozostałą częścią warzyw . Tak przygotowaną potrawę dekorujemy cytryną i pietruszką. Doskonale smakuje na ciepło i zimno.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Filet z sandacza w sosie musztardowo-miodowym [PRZEPIS]

Składniki
- filet z sandacza (4 porcje po ok. 150 g)
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wina białego półwytrawnego
Składnik na sos
- musztarda sarepska (2 łyżki)
- musztarda francuska (2 łyżki)
- miód wielokwiatowy (2 łyżki)
- śmietanka słodka 18% (150 ml)
Wykonanie
Rybę doprawić do smaku solą i pieprzem i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5-6 minut.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i podgrzać często mieszając.
Gotową rybę wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem.
Przepis Roberta Muzyczki
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym [PRZEPIS]

Składniki
- 400 g polędwicy z dorsza
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- łyżka masła
- por
- łyżka tapioki
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków
Pierogi z wędzonym łososiem na wigilijny stół [PRZEPIS]

Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 250 g białego sera
- 150 g wędzonego łososia
- opcjonalnie szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.
Przepis Joanny Tokarz
Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem [PRZEPIS]

Składniki
- 40 dag świeżego fileta z dorsza
- 1 bakłażan
- 1 cebula czerwona
- 4,5 łyżki oleju
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie
Bakłażana pokroić w podłużne plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Olej wymieszać z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
Rybę pokroić na dwa kawałki. Posmarować marynatą. Na rybie ułożyć cebulę. Następnie zawinąć rybę w plasterki bakłażana. Wierzch posmarować pozostałą marynatą i ułożyć pozostałą cebulę.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek
