Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niebanalne ciasto na wigilijny stół - torcik figowo-piernikowy [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Torcik figowo-piernikowy na świąteczny stół. Zobaczcie przepis!
Torcik figowo-piernikowy na świąteczny stół. Zobaczcie przepis! Fot. Justyna Dragan
Święta to idealny moment, aby sprawić rodzinie i przyjaciołom słodką przyjemność w postaci pysznego deseru. Przedstawiamy przepis na niebanalny torcik figowo-piernikowy, który idealnie wpisze się w wigilijne menu. 

Torcik figowo-piernikowy znakomicie łączy ze sobą nuty pomarańczy, cynamonu oraz suszonych owoców, czyli smaków i zapachów, które kojarzą nam się z bożonarodzeniowym czasem. Wyjątkowy smak tego deseru dopełniają suszone figi z linii Bakal Soft, które swoją miękkość oraz delikatność zawdzięczają specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki czemu nie musisz ich namaczać przed dodaniem.

Torcik figowo-piernikowy na świąteczny stół [PRZEPIS]

Niebanalne ciasto na wigilijny stół -  torcik figowo-piernikowy [PRZEPIS]
Fot. Justyny Dragan

SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 22 cm)
Powidła figowe:

  • 250 g suszonych fig Bakal Soft
  • ok. 80 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z ½ pomarańczy (sparzonej)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasto czekoladowo-piernikowe:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g naturalnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 350 g maślanki naturalnej
  • 50 g powideł figowych (patrz powyżej)

Krem korzenny:

  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g masła orzechowego 100%
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Do nasączenia:

  • 100 ml mocnej, delikatnie posłodzonej kawy

Do dekoracji:

  • suszone figi Bakal Soft
  • korzenne ciastka
  • garść orzechów laskowych
  • odrobina startej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:
Powidła figowe: wszystkie składniki zblendować na gładko do uzyskania gęstych figowych powideł. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę soku.

Ciasto czekoladowo-piernikowe: czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z maślanką. Delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia (w razie potrzeby można ciepłą mieszankę zblendować, by czekolada prawidłowo połączyła się z maślanką). Wlać olej oraz dodać figowe powidła (50 g). Pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać. Jajka ubić z cukrem oraz solą do jasności i puszystości. Miksując na najniższych obrotach, wlać czekoladową mieszankę oraz wsypać przesiane suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wysokie). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem korzenny: śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, dodając pod koniec cukier puder, masło orzechowe i przyprawę do piernika.

Składanie: ostudzone czekoladowe ciasto przekroić na 3 równe blaty. Górny blat wyrównać ścinając nożem „górkę” powstałą podczas pieczenia. Pierwszy blat nasączyć kawą, wysmarować figowymi powidłami, wyłożyć korzenny krem i przykryć drugim blatem ciasta. Powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem. Udekorować korzennymi ciastkami, figami, orzechami i odrobiną gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
Przepis i zdjęcia Justyny Dragan

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska