Z każdym rokiem coraz więcej osób wyklucza z codziennej diety między innymi produkty mleczne i pszenicę ze względu na złe samopoczucie po ich spożyciu lub występujące niepożądane objawy, takie jak wysypka czy duszności. Kiedy jest to nietolerancja pokarmowa, a kiedy alergia?
Pojęcia alergii i nietolerancji pokarmowej często bywają mylone. Podstawowa różnica jest taka, że przy reakcjach alergicznych zaangażowany jest układ odpornościowy i najczęściej występuje bardzo szybko po spożyciu pokarmu, na który organizm jest uczulony. Natomiast przy nietolerancji układ immunologiczny nie bierze udziału i jej skutki występują zwykle kilka godzin po zjedzeniu posiłku. O czym jeszcze należy wiedzieć w przypadku tych schorzeń?
Alergia pokarmowa
Objawy u konkretnej osoby zawsze przyjmują tę samą postać i występują po spożyciu uczulającego pokarmu. W przypadku zdiagnozowania alergii pokarmowej należy całkowicie wyeliminować z jadłospisu alergen.
- Najczęściej pierwszy kontakt z produktem ma charakter uczulający, powtórny może powodować rozwój choroby alergicznej, a nawet zaburzenie funkcji narządu, na przykład przewodu pokarmowego, układu oddechowego czy skóry - mówi Joanna Paczuska, specjalista dietetyk, Maczfit.
Do najpopularniejszych objawów alergii należą: kichanie, duszności, kaszel, obrzęk, zmiany skórne, bóle brzucha, pokrzywka, biegunka czy zaparcia. Najgroźniejszym objawem alergii pokarmowych jest wstrząs anafilaktyczny, który pojawia się w niedługim czasie od spożycia alergenu. Ta reakcja alergiczna najczęściej jest zagrożeniem dla życia i wymaga natychmiastowego leczenia.
Nietolerancja pokarmowa
O nietolerancji pokarmowej mówimy wtedy, gdy organizm nie jest zdolny do pełnego przetworzenia danego pokarmu. Jest to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności lub jej składnik. Objawy mogą pojawiać się po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach. To między innymi osłabienie i zmęczenie, migreny, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, nudności, wymioty, świąd skóry.
Nietolerancja laktozy to jeden z najpopularniejszych przykładów nieimmunologicznej reakcji na pokarm spowodowanej czynnikami enzymatycznymi. Jej przyczyną jest niedobór lub brak enzymu laktazy, który hydrolizuje laktozę do wchłanianych cukrów prostych: glukozy i galaktozy.
Jak leczyć alergie i nietolerancje pokarmowe?
Jeśli zaobserwujemy powtarzające się objawy po spożyciu konkretnego produktu czy posiłku, warto wybrać się do alergologa w celu zdiagnozowania, który składnik pokarmowy jest tego przyczyną. Po przeprowadzeniu wywiadu lekarz zadecyduje o kolejnych etapach diagnostyki, a następnie leczenia. Jeśli nietolerancja lub alergia zostaną potwierdzone, trzeba wyeliminować dany pokarm z naszego menu.
Te produkty najbardziej uczulają. Poznaj 14 głównych alergen...
- W przypadku konieczności wyeliminowania z diety glutenu lub laktozy trzeba szczególnie uważać. Te składniki występują w bardzo wielu produktach spożywczych dostępnych w sklepach, a także w daniach restauracyjnych. Warto w takich przypadkach skonsultować się z dietetykiem, który podpowie, jakich produktów szczególnie unikać i na co zwrócić uwagę przy codziennych wyborach. Zachęcam również do czytania etykiet - mówi Joanna Paczuska, specjalista dietetyk, Maczfit.
POLECAMY RÓWNIEŻ: