Kowalski więcej płacił również za owoce (5,5%), ryby i owoce morza (3,6%), warzywa (2,8%), pieczywo (0,6%) oraz makarony i produkty makaronowe (0,5%). Jeśli chodzi o mięsa, obyło się bez cenowej rewolucji:
- wieprzowina - cena wyższa o 1,5%
- cielęcina - o 1,3%
- wołowina - o 0,5%
- wędliny - o 0,2%
- drób - średnia cena spadła o 2,3%

Co, w skali roku, potaniało w 2016? Choćby ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 2%), w tym:
- mleka - o 3,8%
- jaj - o 2,2%
- serów i twarogów - o 1,8%
- jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych - o 1%
Konsumenci płacili mniej również za tłuszcze zwierzęce (1,1%) i roślinne (0,6%). Jak podaje GUS, nieznacznie mniej niż w 2015 płacono również za mąkę pszenną (0,2%) oraz ryż (0,1%). Potaniały też soki warzywne i owocowowarzywne – o 1,4%, wody mineralne lub źródlane – o 0,4%. Co ciekawe, napoje alkoholowe były tańsze o 0,6% (o tyle samo wzrosły zaś ceny pieczywa).
Źródło: GUS